Сръбският президент Александър Вучич обяви, че сръбският участък от газопровода „Турски поток“ ще бъде завършен в близко бъдеще.


Това каза той пред журналисти, отговаряйки на въпрос дали „Турски поток“ е застрашен от решението на правителството да спре заема за „Сърбиягаз“.

"По отношение на този въпрос ние наричаме газопровода" Балкански поток ", руснаците го наричат" Турски поток ", това е все едно и също. Имаме споразумения с „Газпром“, ще направим всичко необходимо и доколкото съм запознат с този много натоварен график всичко върви добре. Всичко върви много интензивно, ще приключим след няколко дни", каза Вучич.

На 13 октомври сръбският президент Александър Вучич обяви, че републиката ще завърши изцяло изграждането на сръбския участък от газопровода „Турски поток“ до края на 2020 г.

През декември 2019 г. изпълнителният директор на "Сърбиягаз" Душан Баятович обяви, че Сърбия е завършила изцяло полагането на тръби на своя участък от тръбопровода.

По-рано сръбският вестник "Данас" съобщи за конфликта между новия министър на минното дело и енергетиката на Сърбия Зорана Михайлович (бивш министър на транспорта и инфраструктурата), която изданието нарече "американско протеже" в правителството на републиката, и Баятович.