Днес сръбският президент Александър Вучич проведе телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин.

"Сърбия ще има много добра цена за газа, а договорът ще бъде за три години. Тази сутрин имах телефонен разговор с Путин.

Говорихме за различни теми, но за Сърбия е най-важно, че се договорихме за основните елементи за новия газов договор, който ще бъде подписан за три години и тези елементи са много благоприятни за Сърбия.

Формулата, която се използваше досега, ще бъде запазена и в бъдеще, което означава, че цената ще бъде изгодна", каза Вучич след разговора си с Путин, цитиран от РТС.

След разговора Вучич е изпратил писмо до директора на "Газпром" Алексей Милър, за да обсъдят новите количества газ през утрешния ден

Вучич каза, че е обяснил на Путин, че заради индустриалния напредък Сърбия се нуждае от по-големи количества газ. „Ако осъзнаем всичко, ще имаме безопасна зима по отношение на газа“, каза Вучич.

Вучич е разговарял с Путин за изграждане на газово хранилище в Сърбия.

През ноември миналата година по време на среща в Сочи президентите на Сърбия и Русия постигнаха споразумение цената на руския газ за следващите шест месеца да бъде 270 долара, т.е. да остане същата, с доставка на по-голямо количество. 

Сегашното споразумение за доставките на руски газ изтича на 31 май, а Вучич по-рано обяви, че по време на разговорите с Путин ще повдигне въпроса за размера на доставките на газ, както и неговата цена.

Последният разговор между двамата бе през изминалия месец, когато Путин поздрави Вучич за спечелването на втория президентски мандат, припомня БГНЕС.

От пресслужбата на Кремъл от своя страна съобщиха, че днес "Владимир Путин е провел телефонен разговор с Александър Вучич".

"Беше договорено по-специално Русия да продължи доставките на природен газ за Сърбия без прекъсване", се казва още в съобщението от Кремъл.