Лидерът на Сръбското движение за обновление Вук Драшкович, за разлика от останалата част от управляващата в Сърбия коалиция, ясно заявява, че Сърбия ще влезе в ЕС, но без Косово. Това обаче не означава, че той или неговата партия ще признаят независимо Косово. Това казва Драшкович в интервю за сръбския вестник “Прес”.
“Голата истина е, че Сърбия ще влезе в ЕС без Косово. Ние подписахме споразумението с ЕС и го ратифицирахме в Скупщината без Косово. А този документ не се отнася и няма да се отнася за Косово. Но не защото ЕС смята, че Косово не е в държавните рамки на Сърбия, а защото нашата страна няма суверенитет и никаква власт в Косово. Така тя не може да приложи нито едно свое договорно задължение, което би се отнасяло за Косово”, казва Драшкович. На въпроса: “Но официалната политика на управляващата коалиция, част от която сте и вие, е съвсем различна” Драшкович отговаря: “На народа се продава лъжата, че е задължение на Сърбия да защитава държавния суверенитет в Косово, защото такъв суверенитет няма още от юни 1999 г. Суверенитетът подразбира военна, полицейска, законодателна, съдебна и изпълнителна власт на държавата над определена територия, а Сърбия няма такова нещо в Косово. Легитимната позиция би била: нашата цел или програма е да върнем държавния суверенитет в Косово. Тоест да върнем сръбската армия, полиция, съдии и да поемем контрола”, казва Драшкович.
Според Драшкович, когато влезе в ЕС, Сърбия ще може да се върне Косово. “Влизайки в ЕС, Сърбия ще стане силна държава със силни съюзници. Като такава със своите капитали, култура и така нататък тя влиза в своето Косово. Така по европейски начин ще бъде установен своеобразен суверенитет, включително и правовата сила на ЕС, който ще стои зад Сърбия и ще помогне избягалите /сърби/ да се върнат в Косово. А един ден, след като европеизира Косово, европейска Сърбия ще бъде тази, която ще го поведе за ръка и ще го включи в себе си”, смята Драшкович. /БЛИЦ