Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън одобри продажбата на изтребители F-16 на Турция, след като Анкара ратифицира членството на Швеция в НАТО, пише The Washington Post.

Администрацията на Байдън одобри продажбата на изтребители F-16 на Турция, след като тази седмица турското правителство ратифицира членството на Швеция в НАТО. Този ход е важно събитие в процеса на разширяване на Алианса, който придобива допълнително значение след нахлуването на Русия в Украйна.

Късно в петък Държавният департамент уведоми Конгреса за одобрението на продажбата на F-16 на Турция на стойност 23 млрд. долара, заедно със съпътстващата продажба на модерни изтребители F-35 на Гърция на стойност 8,6 млрд. долара.

Ходът дойде само няколко часа, след като Турция депозира своя "ратификационен инструмент" за присъединяването на Швеция към НАТО във Вашингтон, който е хранилището на документите на Алианса, и след като няколко ключови членове на Конгреса оттеглиха възраженията си, пише "Фокус".

Продажбата на Турция включва 40 нови F-16 и оборудване за модернизиране на 79 от съществуващия флот от F-16. Продажбата на Гърция включва 40 изтребителя F-35 Lightning II Joint Strike Fighter и свързано с тях оборудване.

Турция, която е съюзник в НАТО, отдавна се стреми да модернизира флота си от F-16 и бе поставила ратификацията на членството на Швеция в зависимост от одобрението на продажбата на новите самолети. Администрацията на Байдън подкрепи продажбата, но няколко законодатели изразиха възражения поради опасения, свързани с правата на човека.

Тези възражения, включително от страна на председателя и ресорния член на сенатската комисия по външни отношения, сензорите Бен Кардин, окръг Колумбия, и Джим Риш, окръг Айдахо, вече са преодолени, са заявили официални лица.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук