Раждаемостта в Украйна през първата половина на тази година е спаднала с 28% в сравнение със същия период преди пълномащабната война. Това е рекорден спад на показателя от началото на инвазията на Русия в Украйна.

Според The ​​Wall Street Journal дори преди пълномащабното нахлуване в Руската федерация раждаемостта в Украйна е била една от най-ниските в Европа, но сега може да стане най-ниската в света. 

Според една негативна прогноза населението на Украйна може да спадне до 30 милиона през следващите две десетилетия, в сравнение с 43 милиона преди 24 февруари 2022 г. До този извод стигна Александър Гладун, специалист от Института за демография и социални изследвания на М. В. Птуха.

Отбелязва се, че раждаемостта в Украйна е започнала да спада (с 12%) още след окупацията на Крим през 2014 г. Въпреки това, след началото на пълномащабна война, раждаемостта като цяло пада до 1 към 2. Това е въпреки факта, че за поддържане на населението тази цифра трябва да бъде 2 към 1 деца на жена.

Заради боевете милиони жени и деца бяха принудени да напуснат страната, а на мъжете на възраст от 18 до 60 години беше забранено да напускат. 

Ситуацията се влошава и от физическата раздяла на партньорите и отлагането на раждането на деца.

Превод и редакция: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук