Китай ще плати на Куба няколко милиарда долара, за да разположи на острова тайна база, която да шпионира САЩ, пише в. "Уолстрийт Джърнъл", като се позовава на американски служители, запознати със свръхсекретните разузнавателни данни.

Базата ще се появи на 160 км от щата Флорида, където има много военни бази и ще позволи на Пекин да следи електронните комуникации от югоизточната част на Съединените щати, както и да наблюдава трафика на корабите в региона, съобщава американското издание.

Страните са постигнали принципно споразумение, казаха официалните лица, като Китай следва да плати на Куба "няколко милиарда долара", за да позволи разполагането на станцията за подслушване, според американския вестник.

 

 

Белият дом не е коментирал тази информация. Китайското и кубинското посолства във Вашингтон също не са отговорили на искане за коментар.

Разузнавателните данни – описани като "убедителни" от американските служители, цитирани в доклада – предизвикаха тревога в администрацията на Байдън поради близостта на Куба до континенталната част на САЩ, пише WSJ.

Пекин се счита от Вашингтон за най-опасния съперник, що се отнася до армията и икономиката, а китайска база с военни и шпионски способности толкова близо до Съединените щати би представлявала безпрецедентна заплаха.

Подобно съоръжение би позволило на Пекин да наблюдава редица комуникации, включително имейли, телефонни обаждания и сателитни връзки, пише WSJ.

Вестникът добави, че американските служителите не предоставили точното местоположение на базата. Също така, според тях не е ясно дали Вашингтон може да направи нещо, за да спре завършването на базата.

През май беше съобщено, че Пентагонът става все по-загрижен за нарастващото влияние на Китай в Латинска Америка.

От десетки милиарди долари финансиране за ключови инфраструктурни проекти в региона до собствена секретна, управлявана от военни, космическа станция в Аржентина, която може да се прицелва в американски сателити, присъствието на Китай нарасна неимоверно, пише в тази връзка "Дейли Мейл".

Около 21 държави в Латинска Америка са подписали инициативата на Пекин „Един пояс, един път“ – определяща политика, въведена от президента Си Дзинпин през 2013 г., която печели власт и влияние чрез финансиране на глобални инфраструктурни проекти.

Китайските държавни банки са отпуснали заеми от 136 милиарда долара на страните от Латинска Америка от 2005 г. насам. С парите е финансирано всичко - от големи енергийни проекти до пътища, спортни стадиони и ваксини срещу covid.

 

 

Междувременно частни китайски фирми контролират основните пристанища на Панамския канал, които според американски служители „може бързо да се насочат към военни способности“.

Китай също така доставя по-голямата част от телекомуникационното оборудване на Мексико и добива огромни количества важни минерали на континента.

Но съоръжението за събиране на разузнавателна информация в Куба би представлявало най-очевидната заплаха за интересите на сигурността на САЩ, посочи още изданието.

Превод и редакция: БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук