Войната на Русия срещу Украйна наближава третата си година и Москва поддържа надмощие на военния, политическия и икономическия фронт, пише Wall Street Journal.

Русия има много повече хора, за да попълни армията си, отколкото украинците, на които им липсва добре обучена пехота.

Президентът Владимир Путин милитаризира руската икономика, използвайки високите приходи от петрол, за да плаща за нарастващо производство на оръжия.

Междувременно политическата парализа в Съединените щати и Европа поставя под заплаха доставките на оръжия и пари, от които зависи оцеляването на Украйна.

Дезорганизацията на Запада и нарастващото желание на Русия да използва своите човешки и промишлени ресурси във войната указват трудна година за отбраната на Украйна.

Офанзивните ограничения на руската армия, обаче, демонстрирани в изтощителната битка за Авдеевка, предполагат, че тя по-скоро ще постигне малки успехи, отколкото да постигне пробив.

Путин все още е далеч от завладяването на украинските региони, претендирани от Русия - камо ли да постигне по-голямата си цел да подчини Украйна, чието съществуване като независима национална държава той нарече историческа аномалия.

"Материалните предимства през 2024 г. до голяма степен ще бъдат на страната на Русия, но те не изглеждат достатъчно решаващи за Русия, за да постигне политическите си цели.

Погрешно е да се каже, че Русия печели войната. Въпреки това, ако през следващата година не бъде направен правилният избор относно украинския подход и западните ресурси, то тогава перспективите на Украйна за успех ще изглеждат мъгляви“, казва Майкъл Кофман, старши сътрудник във "Фондацията Карнеги за международен мир" във Вашингтон.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук