Японското правителство планира да удължи извънредното положение за Токио и три съседни префектури до 21 март, с две седмици по-дълго от първоначално планираното. Това заяви в петък министърът на икономиката Ясутоши Нишимура, предават световните осведомителни агенции.

При извънредното положение правителството поиска ресторантите и баровете да бъдат затворени до 20:00 часа. Хората също са помолени да останат вкъщи след 20:00 часа, освен ако нямат основни причини да излязат.

Префектурите Токио, Чиба, Канагава и Сайтама, където живее 30% от населението на страната, не отбелязват достатъчен спад на новозаразени. Не се изключва още едно удължаване до края на март.

В края на февруари, регионалните японски власти поискаха спешните мерки срещу пандемията да бъдат отменени преди планирания край на 7 март.

Към сряда Япония е регистрирала около 433 000 случая и 8050 смъртни случая от COVID-19.

През февруари започна и имунизацията. На първо място ваксина бе поставена на около 4 милиона медицински и социални работници. След това са около 36 милиона души, които са на възраст над 65 години. След това кампанията ще бъде разширена до 8,2 млн. души в Япония с хронични заболявания и чак от май други категории граждани ще могат да получават ваксини.

Миналата година Япония подписа споразумения за доставка на коронавирусни ваксини с Pfizer, както и с британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca и американската биотехнологична фирма Moderna.

Лекарите в Япония обаче ще трябва да изхвърлят част от коронавирусната ваксина, произведена от американската фармацевтична компания Pfizer, заради липсата на достатъчен брой специализирани спринцовки.

Припомняме, че през март бе взето решение за отлагане на Олимпиадата заради пандемията от коронавирус. Сега игрите са планирани за 23 юли 2021 г.