Крал Чарлз III ще бъде коронясан на 6 май 2023 година, съобщава вестник "Дейли мейл".  

Новият монарх ще бъде официално коронован по време на намалена по мащаби версия на изконната церемония, която ще бъде водена от архиепископа на Кентърбъри в Уестминското абадство. Заедно с него ще бъде коронована и кралицата консорт Камила.

73-годишният крал Чарлз е заявил, че иска по-скромна церемония от традиционната, като събитието ще продължи по-малко от час, намален е и списъкът с гостите с цели три четвърти, а дрес кодът няма да е толкова формален. 

Съобщението на кралски двор дойде на фона на силните спекулации, че историческото събитие ще се проведе в скромен стил заради кризата с цената на живота на Острова и да се демонстрира желанието на новия крал за една по-свита и стегната, модерна монархия. 

Източници от двореца заявиха, че коронацията ще включва същите ключови елементи като традиционната церемония, останала непроменена от над 1000 години, но също и ще отчете "духа на нашето време".  

 

"По моите най-дълбоки убеждения... смятам, че съм длъжен да уважавам тези, които следват други духовни пътища, както и онези, които се стремят да живеят живота си в съответствие със светските идеали", каза той на среща на религиозни лидери в дните на Бъкингамския дворец след присъединяването му.

Чарлз също ще използва коронацията си, за да покаже уважение към покойната си майка, твърдят запознати. Кралят е бил поразен от сцените, наблюдавани в Обединеното кралство и света в знак на почит към кралицата. Той без съмнение ще използва емоцията на хората като допълнително вдъхновение, за да отдаде почит на нейното наследство и вярата в най-доброто у хората, твърдят източниците.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук