Консумирането на риба повишава интелигентността при младежите, показва проучване на шведски учени.
"Установихме ясна връзка между честата консумация на риба и по-високия коефициент на интелигентност при младежите", заяви в комюнике Кел Торен, осъществил проучването за университетската болница "Sahlgrenska" в Гьотеборг. Изследването, публикувано в списание "Акта Педиатрика", анализира коефициентите за интелигентност и способностите за изразяване и ориентация в пространството на 3 972 шведи на 15-годишна възраст през 2000 г. и още веднъж три години по-късно. 15-годишните момчета, които се хранели с риба поне веднъж седмично, имали средно 7% по-високи резултати на тестовете за интелигентност, които положили три години по-късно, а тези, които приемали риба повече от веднъж седмично, имали 12% по-високи резултати, показали резултатите от проучването. "Има ясна връзка между редовното консумиране на риба на 15 г. и подобряването на интелектуалния капацитет на 18 г.", заключава Мария Аберг, която е съавтор на изследването. Рибата е източник на мастните киселини омега-3, за които е установено, че са от важно значение за развитието и функционирането на мозъка. /АФП