Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова днес в интервю за редица германски вестници да "се уважава Италия" и нейното коалиционно правителство, в което влизат популисти и крайната десница. Той призова "да не се поучава" Рим, предаде Франс прес.

"Трябва да покажем, че уважаваме Италия", каза Юнкер пред изданията от пресгрупата Функе. Запитан за огромния дълг на Италия, Юнкер каза, че "изобщо не е привърженик да се поучава Рим".

Той припомни, че това е било правено с Гърция, по- специално от страни като Германия в момента на гръцката криза. Юнкер призова да не се повтарят грешките, допуснати с Атина, по-специално когато гръцкият премиер Алексис Ципрас, лидер на радикалната левица Сириза, дойде на власт в началото на 2015 г. "Достойнството на гръцкия народ бе потъпкано. Това не трябва да се повтаря сега с Италия", каза Юнкер. Той допълни, че не иска изобщо да се намесва в италианските вътрешнополитически въпроси. "Ценя много италианския президент Матарела. В този контекст на криза, не говорих с него. Поздравявам се, че не се намесих, въпреки че изкушението беше голямо", допълва Юнкер.

"Италианците имат усет за това, което ще е добро за страната им. Те ще се справят", казва председателят на ЕК. Той допълва, че няма риск от нова дългова криза в еврозоната въпреки идването на власт на антисистемна коалиция в Италия, предаде Ройтерс. "Реакциите на финансовите пазари са ирационални. Хората не трябва да извличат политически заключения от всяко колебание на борсите. Инвеститорите са грешили по толкова поводи преди това"