За първи път от повече от 100 години мечките са се завърнали в Чернобилската зона, а популацията на вълците и рисовете е нараснала значително, съобщава "Би Би Си".

Изследователят на зоната Сергей Гащак е отбелязал, че завръщането на големия хищник може да се дължи на отсъствието на хората по тези земи, както и следи от неговата дейност, по-специално селскостопанска.

"Мечките могат да бъдат срещнати практически на цялата територия, дори през зимата. Но все още няма много от тях. Те са мигриращи. Те идват при нас, най-вероятно, от беларуска територия", казва той.

Точният брой на тези животни в зоната на Чернобил не е установен.

"Никъде другаде в Украйна няма толкова висока концентрация на вълци, както в зоната на Чернобил, тъй като хората преследват тези животни", добавил е Гащак.

Поради факта, че ефективността на техния лов не е достатъчно висока, тези животни често живеят, изпитвайки глад. Изследователят е отбелязал, че има доказателства, че вълците ядат ябълки.

Гащак също така е отбелязал, че когато са се появили мечки, вълците и рисовете са започнали да се конкурират с тях за определени зони и плячка.

Превод и редакция: БЛИЦ