Лекарите от болницата „Карло Пома“ в намиращия се източно от Милано град Мантова излекуваха за пръв път в света от COVID-19 бременна в шестия месец жена със „свръх имунизирана“ кръвна плазма.

Щастливката се казва Памела Винченци, на 28 години е и работи като треньорка по плуване, уточнява в. Монитор.

Лекувалият я екип с ръководител д-р Джузепе Де Доно е работил в тясно сътрудничество с медиците от поликлиниката „Сан Матео“ в град Павия. Там бе излекуван първият поразен от коронавируса италианец, а болничното заведение се утвърди като едно от най-успешните в страната в борбата срещу заразата.

Бременната в шестия месец Памела е била хоспитализирана в „Карло Пома“ на 9-ти април с много висока температура и с изключително затруднено дишане. Направената й пробата за „Sars-CoV-2” е положителна, жената веднага е настанена в отделението по пневмология и интубирана, а свиканият спешен лекарски екип започва да обсъжда как да бъде лекувана.

На докторите им трябва много малко време, за да решат, че за да остане Памела жива и за да бъде запазен плодът в утробата й, трябва да й се прелее т.нар. реконвалесцентна плазма.

Става дума за кръвна плазма с напълно готови за ликвидирането на коронавируса антитела, взета от двама напълно излекувани от COVID-19 пациенти, дали поне три отрицателни резултата на тестове с тампони. Речено – сторено, като още на 11-ти април е направено първото преливане на почти изпадналата в кома бременна жена и не след дълго състоянието й се подобрява.

„Почувствах се обаче направо като новородена след второто преливане!“, каза вчера Памела пред журналисти при изписването й жива и здрава от „Карло Пома“.

После радостната млада жена обяви, че ще кръсти очакваната дъщеричка Бетариче Витория, тоест Победа в знак на благодарност към лекувалия я победоносен лекарски екип. Чиито ръководител д-р Де Доно пък заяви, че според направената справка, иначе известното от столетия лечение с кръвна плазма, е било приложено от него и асистентите му за пръв път в света и то успешно върху заболяла от COVID-19 бременна жена.