По последни данни четирима души са починали, а други четирима тежко ранени, след като самолет с парашутисти се разби в Сибир, съобщиха руските власти.

Както БЛИЦ вече съобщи, самолетът L-410 е превозвал 19 души. Той се е разбил около 10:00 ч. местно време (03:00 GMT) по време на тренировъчен полет на летището Танай в сибирския регион Кемерово - известен също като Кузбас.

Според местната прокуратура отказът на един от двигателите на самолета е причинил катастрофата, както вече медията ни ви уведоми.


Започва да се заплита мистерия около инцидента, защото директорът на клона на организацията в Кемерово Виктор Шемоханов твърди, че самолетът е бил изряден, в перфектно състояние и това е бил четвъртият му полет за деня.

Той не си обяснява как така единият двигател е отказал.

Изображение, публикувано от комитета, който разследва големи престъпления в Русия, показва отломки, разпръснати по полето с линейка, паркирана наблизо.

"Към момента е известно, че в резултат на инцидента са загинали четирима души. Информацията за други жертви се уточнява", се казва в изявлението на Следствения комитет. 

Комитетът заяви, че е започнал разследване за нарушаване на правилата за безопасност на движението и експлоатацията на въздушния транспорт.

Областният управител на Кемерово Сергей Цивильов заяви в Instagram, че от 19-те души на борда четирима са починали, четирима са в тежко състояние, а останалите 11 са по-леко пострадали. 

Антон Дужик, говорител на Центъра за пострадали при бедствия Кузбас, заяви пред Франс прес, че четиримата в тежко състояние са били евакуирани с хеликоптер и са хоспитализирани.

Той каза, че 11-те други, които не са много тежко пострадали, са в добро състояние и са били прегледани на мястото на катастрофата.

Летището в Танай е домакин на любителски парашутен фестивал. 

В съобщението на руските медии се добавя, че самолетът е принадлежал на Доброволческо дружество за подпомагане на армията, авиацията и флота на Русия, което се описва като спортна и отбранителна организация.

Директорът на клона на организацията в Кемерово Виктор Шемоханов заяви, че самолетът е бил изряден.

"Самолетът изпълнява четвъртия си полет за деня и, разбира се, беше в добро състояние", казва той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!