Руските войски не се отказват от опитите да превземат "Азовстал", сутринта на 13 май руснаците са се опитали да нахлуят на територията на завода.  Това съобщиха съветникът на кмета на Мариупол Пьотр Андрющенко и Генщабът на ВСУ във Facebook

В сутрешната сводка на Генщаба на Украйна се констатира, че Русия на 12 май е продължила да нанася артилерийски и авиационни удари по Мариупол, при това основните усилия както и до сега врагът концентрира върху блокирането на подразделенията на украинските войски в района на завода "Азовстал". 

"Отчитайки мерките за евакуация на местните жители, следва да се очаква увеличаване на огневото въздействие в най-скоро време", предупреждават от Генщаба.  

В същото време съветникът на кмета на Мариупол разказа, че в "Азовстал" руснаците под прикритието на обстрел се опитват по земя да нахлуят вътре в завода. Той публикува и съответни снимки, на тях се вижда как руснаците се придвижват по територията на завода. 

 

Вицепремиерът и министър по въпросите на реинтеграцията на временно окупираните територии на Украйна Ирина Верещук съобщи, че се водят преговори с посредничеството на Турция за евакуация на военните от "Азовстал", като се очаква да се започне с тежко ранените.