Предизборната кампания за президентските и местните избори, които ще се състоят в Македония на 22 март, официално започна в полунощ и ще продължи до 20 март, откогато започва предизборното мълчание.
Послание за честни и демократични избори отправиха вчера председателите на четирите най-големи партии в страната. Премиерът и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски увери, че са предприети всички мерки в институционален и политически план за това Македония да проведе честни избори, което е условие за интеграцията на страната в ЕС.
Седем кандидати участват в президентската надпревара. Това са независимият Любе Бошкоски, Агрон Буджаку от албанската партия Демократичен съюз за интеграция, Нано Ружин от Либерално-демократическата партия, Мурише Ходжа от Демократичната партия на албанците, Любомир Фръчковски от Социалдемократическия съюз на Македония, Имер Селмани от Нова демокрация и Георге Иванов от ВМРО-ДПМНЕ.
Очаква се президентът да бъде избран още на първия тур. За да бъде признат за състоял се първият кръг от гласуването, е необходима избирателна активност от 40 % от общо 1,8 милиона избиратели, посочва Макфакс.
Местна власт – кметове и общински съветници ще се избират в общо 84 общини плюс Скопие. За кмет на македонската столица са се кандидатирали 11 души, като кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ е Коце Траяновски, а на опозиционния блок – Тито Петковски. /БЛИЦ