В Донбас е започнал първият съдебен процес срещу трима чуждестранни наемници, които са се сражавали на страната на украинските въоръжени сили, съобщават световните издания.

Това са двама британци - Шон Пинър и Андрю Хил, и един мароканец - Саадун Брахим. Според закона на ДНР наемниците могат да бъдат осъдени на смърт.

Наказателните дела срещу двамата британски граждани и един мароканец ще бъдат разгледани от Върховния съд на ДНР. Тримата са обвинени по няколко члена от Наказателния кодекс на Донецката народна република.

Това са част 2 от член 34 от Наказателния кодекс на ДНР ("Извършване на престъпления от група лица"), член 323 ("Насилствено завземане на властта или насилствено задържане на властта") и член 440 ("Наемническа дейност").

По-рано Генералната прокуратура на Донецката народна република заяви, че заловените чуждестранни наемници може да бъдат осъдени на смърт. Според говорителя на агенцията Виктор Гаврилов разследването по наказателното дело срещу чужденците, воювали срещу Донецката народна република, е напълно завършено и изпратено в съда за разглеждане по същество.

Роденият в Плимут Андрю Хил е заловен от руските войски в края на април. Британецът казва, че е пристигнал в Украйна през полската граница от град Жешов. В групата му имало седем души, които той не познавал. Според него той е получавал минимална информация от ръководителите си.

Първоначално той помагал на бежанци, но после започнал да се бие в редиците на ВСУ. На фронтовата линия му е дадена пушка CZ. След като е ранен, Хил получава първа помощ от руските военни.

Наемникът им е обяснил, че има четири деца във Великобритания, баща му е починал наскоро и не общува с майка си. Британецът е допълнил, че няма военно звание и никога досега не е воювал.

Вторият британец, пленен от руските сили, е роденият в Бедфордшир Шон Пинър, на 48 години. Преди това мъжът е служил в английския кралски полк и е бил в различни "горещи точки".

Пинър е женен за украинка и се познава добре с друг заловен британски наемник, Ейдън Еслин: имат много общи снимки в социалните мрежи, както и еднакви татуировки на предмишниците си. Служи като войник на договор във въоръжените сили в Донбас.

Мароканският гражданин Брахим Садун е служил в морската пехота на ВСУ по договор. Преди това чужденецът е бил студент в Киевския политехнически институт и е учил във факултета по аеродинамика и космически технологии.

От своя страна британският премиер Борис Джонсън е поискал от руските власти да се отнесат "милостиво" към британците, пленени в Мариупол. Той е заявил, че те не са били наемници, а са служили в редиците на украинските въоръжени сили.

Джонсън е заявил, че Русия трябва да спазва правата на британските затворници съгласно Женевската конвенция.

Политологът Николай Межевич е обяснил, че чуждестранните наемници, които се сражават на страната на Украйна и бъдат заловени, могат да получат смъртно наказание. Работата е там, че наемникът, за разлика от войниците на ВСУ, не може да се възползва от разпоредбите на Женевската конвенция, която урежда правата на военнопленниците.

Семейството на британски боец в Украйна, пленен от руските сили, отправи емоционален призив и благодари за подкрепата, което е получило. Гражданинът на Обединеното кралство е с обвинения, които могат да му донесат смъртна присъда, предаде ДПА.

Роднините на Ейдън Аслин, единият от трима души, обвинени, че са наемници на украинските сили, казаха, че си сътрудничат с британското външно министерство и украинското правителство, за да го върнат у дома, посочва БТА.

В изявление, разпространено чрез британското външно министерство, те описват Аслин като "много обичан човек, който липсва много на близките си".

Това става, след като президентът на украинската сепаратистка Донецка народна република (ДНР) обяви, че върховният съд на ДНР започва да гледа делото срещу тримата британци.

Би Би Си съобщи, че Аслин, който е на 28 години, и единият от обвинените заедно с него, 48-годишният Шон Пинър, са застанали на подсъдимата скамейка в проруската територия.

Има опасения, че ако бъдат признати за виновни по повдигнатите им обвинения, включващи опит "за завземане на властта", съдът, който не е международно признат, може да им издаде смъртна присъда.

Двамата са били в състава на редовни части на украинската армия в Мариупол. Принадлежността на третия британец, Андрю Хил, който е пленен в района на Николаев, е неясна.

Вчера бяха разпространени кадри, на които се твърди, че са Аслин, Пинър и Саудун Брахим, марокански гражданин, и че са застанали на подсъдимата скамейка.

На записа те говорят само, за да потвърдят, че са наясно с обвиненията срещу тях и да кажат, че са съгласни делото да продължи без свидетелски показания, според Би Би Си.

В понеделник сепаратисткият президент Денис Пушилин заяви, че "престъпленията, които те са извършили, са чудовищни", съобщи сепаратистката осведомителна агенция ДАН.

Семейството на Аслин казва следното в обръщението си: "Ние семейството на Ейдън Аслин молим да не бъдем притеснявани от медиите сега. Това е много чувствителен и емоционален момент за семейството и бихме искали да благодарим на всички, които ни подкрепиха".

"В момента работим с украинското правителство и британското външно министерство за връщането на Ейдън у дома. Ейдън е много обичан и ни липсва много. Надяваме се, че много скоро ще бъде освободен", допълват близките.

Британският вицепремиер Доминик Рааб заяви, че външното министерство на Обединеното кралство "ще направи всички необходими постъпки" от името на Аслин.

"Що се отнася до този случай, не съм запознат с всички подробности, но, разбира се, очакваме всички международноправни норми при воденето на военни действия да бъдат спазвани и ще направим всички необходими постъпки", каза Рааб пред радио Ел Би Си.