Кризата във Великобритания относно Brexit прие пореден причудлив обрат – анти-Brexit настроените политици обсъждат да въвлекат кралица Елизабет ІІ в политическата им борба с новия премиер Борис Джонсън.

Както е известно той възнамерява да извади Великобритания от ЕС със или без споразумение за бъдещите им политически и икономически отношения, пише economic.bg.

Депутатът от управляващата Консервативна партия и бивш главен прокурор Доминик Грийв предупреди, че очаква кралицата да накара Джонсън да подаде оставка, ако той опита да осъществи т.нар. „твърд Brexit” без гласуване в Камарата на общините (Долната камара на британския парламент).

„Конституционните принципи са абсолютно ясни. Ако Камарата на общините дава сигнал, че има възможност за друго правителство, което да има доверието ѝ, това не може да бъде игнорирано”, заяви Грийв пред в. Times. „Кралицата не е декоративно украшение.

Вярно е , че тя се стараеше да се пази встрани от оперативната политика, но в крайна сметка тя има правомощия и отговорности, които лежат на плещите ѝ”, добави той.

Предупреждението на бившия главен прокурор идва малко, след като стана ясно, че група съпартийци на Джонсън в Консервативната партия тази есен обмисля да гласува вот на недоверие срещу правителството, оглавявано от него.

Според тях този ход ще успее да предотврати осъществяването на „твърд Brexit”.