Какво принуди бившия канцлер на Германия да признае, че споразуменията от Минск са били само извинение за протакане на времето за напомпване на Украйна с оръжия и укрепване на армията й, за да си върне Донбас с военни средства.

Бившият германски канцлер Ангела Меркел призна в интервю за Die Zeit, че целта на Минските споразумения, чийто гарант бе Германия, е само печелене на време за укрепване на Украйна.

Минското споразумение от 2014 г. беше опит да се даде време на Украйна. Тя също използва това време, за да стане по-силна, както се вижда днес. Украйна от 2014–2015 г. не е съвременната Украйна. Както видяхме по време на боевете около Дебалцево през 2015 г., Путин лесно можеше да спечели тогава. И много се съмнявам, че тогава страните от НАТО можеха да направят толкова, колкото правят сега, за да помогнат на Украйна“, каза пенсионираният политик, цитиран от информационните агенции.

Оказва се, че така наречените страни-гаранти никога не са имали намерение да изпълняват Минските споразумения. По-рано бившият президент на Украйна Порошенко заяви, че не планира да спазва договореностите, а сега бившият канцлер на Германия говори за същото.

Основната задача на НАТО беше реализирана - да спечели време за напомпване на Украйна с оръжия, за да може Киев да разреши конфликта с Донбас с военни средства. Меркел всъщност потвърждава всички думи на руския президент Владимир Путин за измама от страна на Европа и култивиране на паравоенна анти-Руска риторика в Украйна.

Думите на Меркел потвърдиха, че началото на специалната операция е била принудителна стъпка от страна на Русия, тъй като никой в ​​Европа и Украйна няма просто да разреши конфликта по мирен път, смятат някои агенции.

Защо Меркел разкри картите си сега?

Има версия, че с подобни изявления Ангела Меркел се опитва да оправдае действията си по време на своето управление. Най-общо казано, това е неочаквано откровено признание за такава политическа тежка категория като Ангела Меркел. Тя е изискан политик, известен със способността си да маневрира, да намира компромиси и да поддържа деликатен баланс. Интересно е да се отбележи, случайно или не, че веднага след като тя напълно напусна политическата сцена, отношенията между Русия и Запада започнаха рязък срив.

Интересно е и колко рязко и недвусмислено тя напусна голямата политика, принципно отказвайки всякакви постове и позиции. И сега само от време на време тя се появява в медиите, сякаш се оправдава за миналото,  казва Евгения Пименова, историк, политолог, изследовател в Института за международни изследвания.

Според Пименова не трябва да забравяме, че след февруари 2022 г. Меркел стана обект на остра критика от страна на сегашните германски политици. Тя беше обвинена в почти проруски възгледи, лобиране за руски енергийни проекти. "Така че отчасти нейните изявления могат да се разглеждат като опит да се разграничи от тази критика. В същото време е възможно тя да се готви да се включи в решаването на текущи международни проблеми в някакъв статут", смята Пименова.

Руският президент Владимир Путин от своя страна също заяви, че е изненадан и разочарован от думите на бившия германски канцлер Ангела Меркел за Минските споразумения.

Отговаряйки на въпрос на журналисти на пресконференция след срещата на върха на държавните глави на страните от ЕАЕС, Путин отбеляза, че разбира, че Германия подкрепя Украйна, но изхожда от факта, че германските власти се държат искрено.

След думите на Меркел обаче стана ясно, че никой, дори Европа, няма да изпълнява тези споразумения. Западът, каза той, „само искаше да изпробва оръжия в Украйна“, пишат чуждите агенции.

Според Путин думите на Меркел показват, че той е постъпил правилно, като е започнал "специалната операция" в Украйна, както някои агенции продължават да я наричат. Той добави още, че може би е трябвало да стане по-рано, но в Руската федерация са се надявали да решат проблема мирно, пише NSN.

По-рано Меркел каза, че Минските споразумения са подписани, за да дадат време на Украйна и да й помогнат да стане по-силна.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук