Прочутата крайбрежна алея на Ница - Промнад дез Англе - е затворена за разходки като част от усилията на властите в града на Френската Ривиера да се преборят с епидемията от новия коронавирус, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Мярката бе обявена от кмета Кристиан Естрози, който заяви, че единственият начин за борба с новия коронавирус е издигането на прегради, поради което той е решил да забрани на хората да минават по крайбрежната алея.

Промнад дез Англе стана сцена на ужасяващ ислямистки атентат на 14 юли 2016 г., когато радикализиран мъж уби 86 души, прегазвайки ги с камион, навръх националния празник на Франция.

Парковете и градинките в Ница също са затворени от понеделник. Кметът нареди и затварянето на всички открити пазари и призова това да стане и на други места в страната, където пазарите все още остават отворени.

Естрози планира дори да стигне по-далеч и да въведе полицейски час, който ще е в сила за всички, освен за нужния за борбата с коронавируса персонал.

"Имаме преднина и разполагаме с опита на останалите страни. Нека се възползваме, за да вземем по-силни мерки: забрана за посещаване на всички обществени места, полицейски час", каза кметът на Ница. Той даде като пример какво е станало в Италия и призова френските власти да отделят повече средства за "приоритетния персонал", по-специално маски и диагностични тестове.

Вчера френските префекти обявиха затваряне на всички плажове по средиземноморското крайбрежие и на остров Корсика, както и плажовете в много департаменти на атлантическия бряг.