В ексклузивно интервю за Скай нюз украинският президент Володимир Зеленски заяви, че не се интересува от среща с Владимир Путин за мирни преговори, добавяйки, че за него Путин е "никой".

Володимир Зеленски каза, че "не разбира кой взема решенията в Русия" и допълни, че докато Москва казва, че иска мир, всъщност лъже, като напада Украйна с ракети, съобщава БНР. 

"Те не искат никакви разговори и това беше случаят преди инвазията. Президентът Путин реши така", каза Зеленски и обвини Путин, че живее в "информационен балон" и всъщност не знае какво се случва на бойното поле.

Заленски обаче предупреди също така, че Путин чака Западът да се "измори" да подкрепя Украйна.

"Той (Путин) не иска преговори, защото не иска мир. Убеден съм, че Украйна е само първата стъпка за него. Убеден съм, че той води голяма война. И след като целият свят сега помага на Украйна, той не мисли за това. Той си мисли: "Е, сега няма да свърши нашата работа в Украйна, но ще изчакаме… светът няма да остане обединен, те ще се уморят и аз ще продължа напред“.

"Но след Украйна ще има още стъпки, ще има и други страни, ако не успеем да устоим. Мисля, че ще се справим, ще получим подкрепа и ще спечелим"

Украинският президент също така отговори на спекулациите за руска офанзива в Украйна през следващите седмици с припомняне как се е почувствал, когато е осъзнал, че е започнала инвазията миналата година.

Припомняйки нощта на руската инвазия преди почти година, той я описа като началото на дълъг, труден ден, който все още не е приключил.

"Спомням си, че имаше експлозии и обаждания през нощта и аз казах на съпругата ми: "Пригответе се. Трябва да подготвите децата ни и да им кажете какво става и да сте подготвени, защото няма да е безопасно да останете в президентската резиденция, където живеехме по това време".

Попитан колко близо са се приближили нахлуващите руски сили до него, президентът каза, че "никой не знае".

"Имаше някои хора, които бяха задържани в този район, този правителствен район, а това е само на няколко километра оттук“, каза Зеленски.

"Имаше много разузнаване... И голяма част от това разузнаване ми подсказваше, че трябва да се движа бързо и да отида някъде... Не вярвайте, когато казват, че е имало десетки опити и т.н. Не знам, може би тайните служби знаят повече за това".

Запитан дали среща с Путин ще помогне за прекратяване на войната, Зеленски отговори:

"Това не представлява интерес за мен. Настина не разбирам кой взема решенията в Русия".

Той каза, че негов приоритет номер едно са хората и че не иска да се сражава на руска територия.

"Просто искам те да спрат войната възможно най-скоро и да напуснат страната ни по най-бързия начин“, отбеляза Зеленски.

На друг въпрос - дали не е твърде късно за преговори, Зеленски отговори:

"След това широкомащабно нахлуване в Украйна, за мен Путин е никой, никой". Зеленски посочи, че се е опитал да говори с Путин в Нормандския формат преди руското нахлуване в Украйна и че Путин "е казал едно, а направил друго". "Кой е той сега? След пълномащабна инвазия, за мен той е никой, никой".

Зеленски използва възможността по време на интервюто отново да благодари за решението за изпращане на танкове за Украйна.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук