Украинският президент Володимир Зеленски определи днешното посещение на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган като "силно послание за подкрепа от силна страна", предаде турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА.

Зеленски проведе днес двустранен разговор с турския си гост, след което се състоя и среща в тристранен формат между президентите на Турция и Украйна и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Тристранната среща продължи около 40 минути. В момента се провежда съвместна пресконференция.

Зеленски посочи, че е обсъдил с турския президент възможностите за надграждане на инициативата за износ на зърно, както и ситуацията около АЕЦ Запорожие.

Засилването на сътрудничеството ни ще доведе до укрепване и на двете държави, посочи още украинският лидер.

По време на визитата на Ердоган е било подписано споразумение между Турция и Украйна за реконструкцията на увредена в резултат на войната инфраструктура, посочва още НТВ.

В рамките на двустранния си разговор президентите са обсъдили всички аспекти на отношенията между Анкара и Киев на стратегическо равнище, допълва телевизията.

На тристранната среща Зеленски-Ердоган-Гутериш в Лвов от турска страна са присъствали също външният министър Мевлют Чавушоглу, ръководителят на разузнавателната организация МИТ Хакан Фидан и говорителят на президентството и съветник на Ердоган Ибрахим Калън.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук