Жителка на индийския град Калкута е била приета в клиника с оплаквания от болки в корема, а след това се изяснило, че от раждането си е мъж с рядко генетично заболяване.

30-годишната жена която е женена от девет години, наскоро посетила градската болница с оплаквания от силна болка в долната част на корема. Онкологът Анупам Дата и хирургът Соумен Дас провели всички необходими изследвания и установили, че пациентът им всъщност е мъж.

„Външно той е напълно неразличим от жена: висок глас, превъзходно развити гърди, оформени гениталии. Въпреки това, от раждането при него отсъстват матка и яйчници, никога не е имал менструация“, разказал е лекарят пред местните издания.

Как е възможно това? Всичко е свързано със синдрома на Морис, известен също и като синдром на нечувствителност към андрогените. Това е изключително рядка патология на развитието, вродено нарушение на ендокринната система поради мутирал ген.

В резултат на това в особено тежки случаи женските хормони в организма значително надвишават нивото на мъжките. Тялото практически престава да възприема тестостерона, в резултат на което по време на развитието се залагат предимно женски признаци.

Освен това пациентът има "мъжки" набор от XY хромозоми. Биопсията е показала, че в тялото на пациента няма яйчници, а самите тъкани се възпаляват поради рак - оттук и острите болки. Оказало се, че 28-годишната сестра и две лели по майчина страна също страдат от подобно състояние (лекарите обаче не уточняват тежестта на синдрома).

В момента семейството се подготвя за операция и посещава психотерапевт, който им помага да се справят с тази трудна ситуация.

Превод и редакция: БЛИЦ