През 80-те години фронтовите оперативни маневрени групи, формирани в съветските сухопътни сили, бяха истински кошмар на Северноатлантическия алианс.

Генералите от НАТО виждаха много голяма заплаха в тях. Те разбраха, че в случай на военно утежняване страните от Варшавския договор ще нанесат мощен ответен удар, пише "Поглед инфо".


Именно за развитието на пробива са предназначени такива формирования. И така, на базата на прочутата 120-та мотострелкова дивизия на Белоруския военен окръг, известна от ученията "Березина" и "Запад-81", се сформира 5-ти отделен гвардейски корпус на армията, който имаше необичайна структура, състояща се от два танкови и две механизирани бригади.

В корпуса се включваше и полк от десантници-щурмоваци, с които трябваше да оперира цял хеликоптерен полк, разузнавателен батальон, както и артилерийски и зенитно-ракетни полкове.

Оборудването е представено от съвременния T-72B, способен да използва управляеми ракети и с динамична защита. Механизираните бригади бяха въоръжени с нови бойни машини на пехотата БМП-2. Екипажите им имаха много високо ниво на обучение.

Затова не е изненадващо, че западните военни и политици внимателно обръщат внимание на тази формация. Беше казано, че когато затоплянето на отношенията със Запада започна в рамките на „новото мислене“, нашите нови „приятели“ настояха за премахване на оперативните маневрени групи. Отстъпвайки пред партньорите, в самия край на 80-те гвардейският корпус беше разпуснат.

За щастие не го последва съдбата на много други армии, корпуси и дивизии. Бившият 5-ти под формата на 120-та мотострелкова дивизия скоро стана част от въоръжените сили на независим Беларус.

Превод: В.Сергеев