Бойци на ЧВК "Вагнер" може да са ликвидирали главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни. Това съобщи на 10 май в своя Телеграм канал бившият ръководител на Министерството на държавната сигурност на ДНР Андрей Пинчук.

Предполага се, че той може да е станал жертва на въздушен удар на руските Въоръжените сили в Часов Яр. Според някои съобщения в Телеграм, колата, в която се е возил Залужни, е била взривена във вторник. 

В телеграм канала „Клаузевиц и Пустота“ Пинчук каза, че отсъствието на Залужни на заседанието на Върховния комитет на НАТО е доказателство. Главнокомандващият дори не бил на видеоразговор.

Малко след това се появи информация, че главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна е отказал да участва в заседанието заради „напрегнатата оперативна обстановка“ в Украйна. Уточнява се, че предишния ден е получено писмо по този въпрос, в което се казва, че участието е невъзможно дори чрез видеовръзка.

Каналът „Рыбар” пък припомня атаката на руските въоръжени сили срещу щаба на въоръжените сили на Украйна край Павлоград, която също може да е причината за отказа на Залужни да участва в срещата на върха на Алианса. Поради тази причина, както предполага източникът, Залужни може да откаже участие в срещата на върха на НАТО.

„Може би става въпрос за смъртта на командващия Сухопътните сили на Въоръжените сили на Украйна генерал Сирски?“, пита заместник-министърът на информацията на ДНР Даниил Безсонов.

По-късно Анна Маляр, заместник-министър на отбраната на Украйна, опроверга твърденията за смъртта на Залужни. Според нея слуховете са предназначени да повдигнат духа на руснаците и да деморализират украинските войски.

„Залужни има политически амбиции, Вашингтон го формира като истински патриот. Твърди се, че той се грижи за въоръжените сили на Украйна много повече от Зеленски. Мисля, че това е игра“, коментира ситуацията Подоляк.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук