Адвокатката и критик на словашкото правителство Зузана Чапутова е фаворит за президентския пост седмица преди изборите в Словакия, съобщават световните осведомителни агенции.

Тя има значителна преднина пред основния си съперник – подкрепяният от правителството настоящ заместник-председател на Еврокомисията Марош Шефчович.

Вотът ще се състои малко повече от година след убийството на разследващия журналист Ян Куцияк и на годеницата му Мартина Кушнирова, което хвърли страната в политическа криза и предизвика масови антиправителствени протести.

Тогавашният премиер Роберт Фицо бе принуден да хвърли оставка, но остана лидер на управляващата левица и близък на приемника си Петер Пелегрини.
Чапутова, 45-годишна разведена майка с две деца, която е работи в сферата на опазването на околната среда, е заместник-председател на партията Прогресивна Словакия, която не е парламентарно представена.

Тя заявява, че като президент ще помогне на страната да продължи напред по пътя към по-справедливо общество.

Две анкети дават на Чапутова над 20 процента преднина пред Шефчович, въпреки че не се очаква тя да успее да спечели изборите още на първия тур на 16 март. ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!