Създаването на профил в Google е доста просто: просто въвеждате личните си данни, посочвате уникален имейл адрес, задавате парола и готово. Докато профилът ви е активен може би си мислите, че няма голяма нужда да проверявате допълнителни настройки, което е напълно нормално, докато не осъзнаете колко много опции предлага Google, с които можете да персонализирате потребителското си преживяване или да го направите толкова конфиденциално, колкото желаете. Калдата посочва 4 функции, които би следвало да промените.
Важно е да знаете, че профилът ви в Google контролира много повече от пощенската ви кутия в Gmail.
Всъщност трябва да знаете, че профилът ви управлява активността ви в различни услуги като Google Play и YouTube, както и настройките за сигурност и поверителност, опциите за възстановяване на профила, рекламните предпочитания, споделянето на информация и опциите за управление на достъпа до вашите данни или тяхното изтриване.
В зависимост от това как използвате профила си, някои от тези настройки си заслужава да бъдат променени, докато за други просто е добре да знаете. Така или иначе, те ви дават по-голям контрол над профил, който вероятно съдържа години наред имейли, снимки, файлове, търсения и друга лична информация.
1. Извършете проверка на поверителността на вашия профил в Google
Ако не сте сигурни, че сте взели всички необходими мерки за защита на данните в профила си, Проверката за поверителност на Google е бърз и лесен начин да проверите как са настроени параметрите за персонализация на профила ви и каква информация за вас може да бъде достъпна публично.
Можете да намерите тази функция, като кликнете върху иконата на профила си в Google в горния десен ъгъл на повечето приложения и сайтове на Google, след което преминете към „Управление на профила ви в Google“ > „Данни и поверителност“.
Проверката на поверителността обикновено се появява като първа опция на тази страница, вероятно с надпис „Налични предложения за поверителност“ – щом я изберете, ще ви бъде показан списък с настройки, които потребителите често пренебрегват.
В проверката за поверителност ще намерите настройки, свързани с вашата активност в уебсайтове и приложения, историята на дейностите ви и персонализацията. Уверете се, че сте прегледали внимателно всеки раздел и че всяка настройка съответства на вашите предпочитания – независимо дали искате да споделяте повече данни, за да персонализирате напълно профила си, или да запазите информацията си малко по-конфиденциална.
Освен това се препоръчва редовно да извършвате проверки за поверителност, за да проверите отново всички разрешения за профила или приложенията, което може да ви помогне да предотвратите смартфонът ви да ви шпионира.
2. Добавете доверено лице като контакт за възстановяване на профила ви
Загубата на достъп до профила ви в Google може да се превърне в кошмар. В повечето случаи, ако сте забравили имейл адреса или паролата си, проблемът обикновено може да се реши чрез правилен отговор на въпросите за сигурност или чрез използване на двуфакторна автентификация с друго устройство, на което също сте влезли.
В случай обаче, че не можете да си спомните потребителското име, паролата или дори отговорите на въпросите за сигурност на профила си, Google ви позволява да възстановите достъпа до профила си с помощта на приятел.
Можете да достъпите тази настройка, като изберете иконата на профила си в Google в горния десен ъгъл на повечето приложения и уебсайтове на Google, след което преминете към „Управление на профила ви в Google“ > „Сигурност и вход“ > „Контакти за възстановяване“.
Доколкото те разполагат с активен профил в Google, в който са влезли, можете да добавите до 10 контакта за възстановяване, които да ви помогнат да си възвърнете достъпа до профила.
Има обаче някои ограничения, които трябва да имате предвид: не можете да добавяте профили, регистрирани в Програмата за разширена защита, нито такива в Google Workspace. Ако нямате достъп до опцията за добавяне на контакт за възстановяване на собствената си страница с настройки, това означава, че профилът ви не отговаря на изискванията, но все пак можете да действате като контакти за възстановяване за други потребители.
3. Изберете теми, за да персонализирате бъдещите реклами (или изключете изцяло персонализацията на рекламите)
Настройките за персонализирани реклами на Google могат просто да се включват или изключват, но платформата „Моят рекламен център“ предлага по-голям контрол от това. Разработена от Google през 2022 година, тя предоставя обзор на вашите настройки за персонализиране на рекламите, заедно с темите и дори марките, които Google може да използва, за да персонализира рекламите, които ще виждате в бъдеще.
От вас зависи да настроите тези предпочитания според това, което предпочитате да виждате – или да виждате по-рядко. Освен това е добре да се отбележи, че списъкът с показваните теми не е статичен.
С течение на времето Google може да показва различни теми и марки в зависимост от това, което е актуално или е в тенденция, така че си струва да преглеждате тази секция от време на време, ако персонализираните реклами са активирани.
Ако персонализацията е изключена, има по-малко неща за настройване, но „Моят рекламен център“ все пак може да ви бъде полезен за разбиране на данните и настройките за рекламите, достъпни във вашия профил.
4. Решете какво ще се случи с вашия профил в Google, когато вече не сте на този свят
Това е една от по-мрачните настройки, които можете да видите в профила си в Google, но тя е необходима, въпреки че лесно може да бъде пропусната. Защото когато става въпрос за изтриване на личните ви данни от интернет, бихте искали да го направите по начин, при който вашият дигитален отпечатък няма да се появи отново и да се превърне в „зомби“ профил.
Докато сте тук – щастливи, здрави и онлайн, най-добре е да проверите настройките за вашето цифрово наследство, които ще намерите, като изберете иконата на профила си в Google в горния десен ъгъл на повечето приложения и уебсайтове на Google, след което преминете към „Управление на профила ви в Google“ > „Данни и поверителност“ > „Създаване на план за дигиталното ви наследство“.
Тук можете да изберете доверен контакт, който да получи копие от информацията за профила ви, да решите до кои данни ще има достъп и да зададете период на неактивност, след който Google ще предприеме действия и ще изтрие профила ви. След като конфигурирате тези настройки, Google ще изпраща известия на посочените от вас контакти, както и редовни напомняния относно настройките ви в своя „Мениджър на неактивни профили“.