Потребителите на смартфони с Android понякога могат да забележат малка буква „N“ в горната част на дисплея, до иконите за сила на сигнала, Wi-Fi и батерията. За мнозина тази икона остава загадка, въпреки че означава полезна функция, пише kertvar.hu.
Буквата „N“ показва, че NFC (Near Field Communication) е активирана. Тя позволява на смартфона да обменя данни с други съвместими устройства в малък обхват.
NFC технологията се използва в мобилните устройства от много години. Първоначално тя се срещаше само във флагманските смартфони, но днес NFC се инсталира и в модели от среден клас, а понякога дори и в по-достъпни устройства.
Едно от основните приложения на NFC са безконтактните плащания. Можете да използвате телефона си за плащане в магазини, използвайки Google Pay и Apple Pay. Плащанията са допълнително защитени с биометрично удостоверяване, като например пръстови отпечатъци или разпознаване на лице.
Възможностите на NFC обаче не се ограничават само до плащане. Технологията се използва и за:
- бързо сдвояване на определени устройства, като например Bluetooth високоговорители;
- прехвърляне на данни между съвместими смартфони;
- работа с NFC етикети;
- автоматизиране на различни действия на телефона ви.
Например, можете да поставите NFC етикет на работния си плот и да конфигурирате смартфона си автоматично да включва режим „Не безпокойте“, когато се приближите до него. По подобен начин можете да използвате етикета в колата си, за да стартирате автоматично определени функции.
Опасно ли е да оставите NFC включен?
Активирането на NFC само по себе си не е причина за безпокойство. Технологията работи на малък обхват, така че устройствата трябва да са близо едно до друго, за да се установи връзка. NFC също използва ниска мощност.
Съображенията за сигурност обаче не бива да се пренебрегват напълно. Например, хакерите могат да използват фалшиви NFC етикети, които пренасочват потребителите към злонамерени или фишинг уебсайтове. Следователно не бива да взаимодействате сляпо с непознати етикети.
Как да премахнете буквата N от телефона си
Отворете настройките на смартфона си и отидете на „Дисплей“, след това на „Лента на състоянието“. Деактивирайте превключвателя за „Лента на състоянието“.
Името на тази опция може да се различава леко на различните смартфони.

Превод и редакция: БЛИЦ