В странджанските общини на чиято територия ще минава трасето на петролопровода „Бургас- Александруполис”, се организират обществени обсъждания за ползата и вредата от новия проект, съобщи кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Бургас.
Инициатор на обсъжданията е Българското сдружение за насърчаване на гражданската инициатива/ БСНГИ/. Дискусиите ще продължи до 10 октомври в Средец  /Грудово/, Тополовград, Болярово, Елхово и Свиленград. В нея ще вземат участие граждани, представители на местните власти, политически партии, бизнес и неправителствени организации.
„Хората в тези общини не са достатъчно информирани за екологичните рискове, икономическата нецелесъобразност, според нас, и за значението на тръбата. Искаме да дадем трибуна на всички мнения ” – каза Даниела Божинова, председател на неправителствената организация.
Част от местните власти дори считали, че е рано за подобни обсъждания. Според други, петролопроводът не ги засяга и няма да повлияе на живота им, установили от БСНГИ.
Целта е гражданите да бъдат информирани за екологичните им права за да могат да изградят собствена позиция за проекта. Практическата полза е и подготовката на хората от тези общини за бъдещото им участие в дискусиите по оценката за въздействие на околната среда, след като тя бъда готова. Божинова съобщи , че липсата на информация за тръбата е принудила сдружението и партньорите по проекта за защита на екоправата на гражданите да питат писмено министъра на Регионалното развитие и благоустройството за параметрите на реализация на проекта.
Възложен ли е ОВОС, кога ще бъде готов, кога ще има дискусии, подписано ли е третото споразумение на България с проектната компания, къде е трасето, къде може да се да намери официална информация за „Бургас-Александруполис”, са част от въпросите до министър Асен Гагаузов. Отговор от ведомството все още няма. /Марина Шиварова, БЛИЦ