Руските войски обстрелват украинския град Лисичанск и околностите му в хода на общото си настъпление за превземане на последния бастион на украинската съпротива в Луганска област, съобщи областният управител Сергий Гайдай, цитиран от АП и БТА.

"През последното денонощие окупаторите извършваха обстрели с всички налични видове оръжие", заяви губернаторът в чат приложението Телеграм.

Украинските бойци вече седмици наред се опитват да защитят града и да не допуснат той да последва съдбата на съседния Северодонецк, който падна в руски ръце миналата седмица.

Руското министерство на отбраната съобщи, че силите му през последните дни са установили контрол над петролната рафинерия в покрайнините на Лисичанск, но вчера Гайдай каза, че боевете за нефтокомбината продължават.

Представител на проруските сепаратисти от т. нар. Луганска народна република (ЛНР) обяви днес, че техните сили, подкрепяни от руската армия, са обкръжили напълно Лисичанск - последния град под контрола на Киев в източната украинска Луганска област, предаде и Франс прес.

Украинската армия призна, че около Лисичанск се водят тежки боеве, но отрече градът да е напълно обкръжен от сепаратистите и руската армия.

Твърденията и на двете страни в конфликта не може да бъдат потвърдени по независим път.

През последните дни Лисичанск става сцена на интензивни сражения, след като миналата събота "Народната милиция" на ЛНР и руски военни части превзеха неговия град близнак Северодонецк, на отсрещния бряг на река Северски Донец.

По данни на местните украински власти отпреди няколко дни в Лисичанск, който преди началото на войната имаше население от около 100 хиляди души, са останали не повече от 15 хиляди цивилни.

Андрей Марочко, "офицер" от сепаратистките сили, каза, че вече са превзети последните стратегически височини около Лисичанск, "което позволява да се каже, че населеният пункт е напълно обкръжен".

Виталий Киселев, помощник на "министъра на вътрешните работи" на ЛНР, каза, че силите на сепаратистите вече са влезли в Лисичанск и сега се намират в района на стадион "Шахтьор", който се намира "на практика в центъра на града", информира БТА.

Ръководителят на Чечня Рамзан Кадиров съобщи в канала си в Telegram за пълното обкръжение на украинския град Лисичанск от съюзническите сили на Русия и Донбас.

„Капанът щракна, Лисичанск е напълно обкръжен от съюзническите войски“, написа чеченският лидер.

Той не изключи скоро да започне пълномащабно настъпление към града.

По думите на Кадиров, врагът няма къде да отиде, тъй като всички входове и изходи са блокирани.

Малко по-късно, отново в Telegram, той съобщи, че подразделения на съюзническите войски са в центъра на града.

„Както казвах, въпросът с освобождаването на Лисичанск ще бъде решен в следващите няколко дни. Така и стана. Бойците ни предприемат нови техники за щурмуване на кварталите, които дават отлични резултати”, написа той.

По думите му, подразделенията на „Ахмат” съвместно с втори корпус на Народната армия на Луганск прочистват града от украински военни, които се крият в сгради, и от минно-взривни устройства”.

 

Министърът на вътрешните работи на непризнатата Луганска народна република Виталий Киселев пък прогнозира, че в следващите няколко дни градът ще е под пълния контрол на силите на Народната милиция на ЛНР.