Според заместник-държавния секретар на САЩ украинските военни се нуждаят от сериозно ниво на подготовка, за да използват танковете M1 Abrams в бойни действия. Руските дипломати смятат пратката на оръжията за "явна провокация".

Съединените щати няма да могат да доставят на украинските въоръжени сили танкове M1 Abrams за пролетното настъпление. Това заяви заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нуланд на изслушване в Конгреса, цитирана от украинския Фокус.

Тя обясни това решение със сложността на тази техника.

"Това са много сложни танкове, те изискват сериозно обучение. Дори ако вчера одобрихме прехвърлянето им, ще отнеме известно време, за да ги доставим на бойното поле. Това не е вид оборудване, което ще се появи за пролетната офанзива", каза Нуланд.

Републиканският сенатор Джим Риш попита защо танковете не могат да бъдат предадени на ВСУ по-рано. По думите му въпросът за изпращане на танкове е бил поставен преди 6 месеца.

Нуланд отговори, че на всеки етап ръководството на САЩ е вземало предвид военните нужди на украинците и техните искания.

"Имаше период през есента, когато плениха огромен брой руски танкове на бойното поле. Въоръжените сили на Украйна успешно ги използваха по време на офанзиви в района на Херсон и Харков. Сега им трябва повече и ние отговорихме", подчерта държавният зам. секретар.

На 25 януари президентът на САЩ Джо Байдън потвърди предаването на украинската армия на 31 танка M1 Abrams. Това обещание последва опасенията на администрацията на президента на САЩ за възможна нова офанзива на въоръжените сили на РФ през пролетта.

Времето за обучение на украински танкови екипажи за използване на американски танкове все още не е известно - първо трябва да завършат подготовката на плана за обучение, каза Джон Кърби, координатор на Белия дом за стратегически комуникации по въпросите на националната сигурност.

Байдън счита M1 Abrams за най-боеспособните танкове в света. Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов реагира на решението на Байдън. Според него инициативата на САЩ е „явна провокация“.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук