Рецепта на деня: Картофена яхния
Просто, но много вкусно
Вижте как да приготвите тази вкусна постна гозба.
Чуден пай с тиква! Приготвя се за минутки, а крайният резултат... СНИМКИ
Необходими продукти:
1 кг картофи
1 домат или от 250 мл доматено пюре
1 глава лук
1 морков
1 стрък целина
1 ч.л. червен пипер
1/4 ч.л. черен пипер
60 мл слънчогледово олио
1 ч.л. чубрица
1 ч.л. сминдух
сол на вкус
магданоз за поръсване
2 с.л. брашно
Начин на приготвяне:
Обелете и измийте картофите, нарежете ги на едро. Обелете домата и го настържете. Нарежете целината на много ситно, а моркова на колелца или полумесеци. Нарежете лука на ситно.
Загрейте олиото в подходяща тенджера и изсипете първо нарязания лук, моркова и целината. Пържете около минута. След това прибавете червения пипер и веднага след него настъргания домат. Разбъркайте и пържете още около две минути.
Прибавете картофите и отново разбъркайте. Добавете черния пипер, сминдуха и чубрицата.
Залейте всичко с вода, колкото да се покрият зеленчуците.
След като яхнията заври, намалете силата на котлона и я оставете да къкри под капак.
След като картофите омекнат трябва да сгъстите гозбата. За целта размийте брашното в малко вода и го прибавете към къкрещото ядене с разбъркване. След като яхнията отново заври изчакайте 2-3 минути.
Поднесете със ситно нарязан магданоз и мариновани люти чушлета по желание.