Рецепта на деня: Славянски гювеч
Едно предложение от българската национална кухня
Славянският гювеч може да се приготви с различен вид месо – с агнешко месо, с телешко месо, със свинско месо, или пък смесено.
Кулинарен трик: Бързо варене на спагети, без да чакаме да заври водата ВИДЕО
Засищащо и богато като вкус, по-скоро зимно ястие, което ще зарадва любителите на българската национална кухня.
Необходими продукти:
800 грама свинско месо
3 глави лук
400 грама червени чушки
300 грама домати
1/2 чаена чаша олио
1 чаена лъжица червен пипер
1/4 чаена лъжица черен пипер
1 чаена чаша ориз
1/2 връзка магданоз
Начин на приготвяне:
Добре е да изберете шарено свинско месо, за да не бъде гювечът твърде сух. Измийте месото и го нарежете на едри парчета. Обелете лука и го нарежете на ситно.
В голям тиган или тенджера сгорещете олиото, изсипете в него лука заедно със свинското месо и запържвате за около 5-6 минути при непрекъснато бъркане.
Измийте чушките и ги нарежете на дебели ивици. Заедно с измития и отцеден ориз ги добавете към месото. Прибавете и 1 чаена лъжица сол, червения и черния пипер. Разбъркайте добре.
Обелете доматите и ги нарежете на кубчета, след което също ги добавете към сместа, като разбърквате. След като сместа остане само на мазнина, я изсипете в тава, добавете 2 чаени чаши вода и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40-50 минути до пълна готовност на ориза и месото.