Рецепта на деня: Пържен свински дроб с лук
Крехък и сочен
Пърженият свински дроб е вкусно ястие, но често при приготвянето му се допускат грешки и той става твърд и сух.
Откакто приготвям картофите така, всички у дома полудяха по тях
За да получите крехък и сочен черен свински дроб, трябва да го нарежете на филийки, които предварително се накисват в прясно мляко, задължително да се готви под капак и солта към него да се добави накрая, малко преди да е напълно готов, пише bistro.bg.
Ето как да приготвите перфектния пържен свински дроб:
Необходими продукти:
1 кг свински дроб
1,5 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. бяло вино
1 ч.ч. вода
1 ч.ч. олио
4 с.л. брашно
1 ч.л. черен пипер
1 с.л. сол
4 глави лук
Начин на приготвяне:
Измийте дроба и го нарежете на филии с дебелина около 2 см. Сложете го в дълбока купа и го залейте с прясното мляко. Оставете да преседи 1-2 часа.
Нарежете лука на полумесеци. Колкото по-едри са парчетата, толкова по-добре. При готвенето лукът омеква и парчетата се свиват. Задушете в половината мазнина, докато стане златист.
Извадете филийките и ги отцедете. Останалото мляко излейте. Сипете брашното в плоска чиния и го смесете с прясно смлян черен пипер. Овъргаляйте всяко парче дроб в него. Вместо бяло брашно може да използвате царевично или галета.
Сипете олиото в дълбока касерола и го загрейте. Щом температурата стане достатъчно висока, сложете парчетата дроб да се изпържат, като ги обръщате от всяка страна. Пържи се съвсем за кратко, като при разрязване трябва вътрешността му да е леко розов. След като дробът пусне малко от своя сос, добавете виното.
Поднесете с гарнитура от картофено пюре.
Към готовия дроб добавете лука. Овкусете със сол и разбъркайте добре. Преди да махнете от котлона добавете няколко малки парчета сланина за допълнителен аромат.