Рецепта на деня: Пържен свински дроб с лук

Крехък и сочен

Пърженият свински дроб е вкусно ястие, но често при приготвянето му се допускат грешки и той става твърд и сух.

Откакто приготвям картофите така, всички у дома полудяха по тях


За да получите крехък и сочен черен свински дроб, трябва да го нарежете на филийки, които предварително се накисват в прясно мляко, задължително да се готви под капак и солта към него да се добави накрая, малко преди да е напълно готов, пише bistro.bg.

Ето как да приготвите перфектния пържен свински дроб:

Необходими продукти:

1 кг свински дроб

1,5 ч.ч. прясно мляко

1/2 ч.ч. бяло вино

1 ч.ч. вода

1 ч.ч. олио

4 с.л. брашно

1 ч.л. черен пипер

1 с.л. сол

4 глави лук

Начин на приготвяне:

Измийте дроба и го нарежете на филии с дебелина около 2 см. Сложете го в дълбока купа и го залейте с прясното мляко. Оставете да преседи 1-2 часа.

Нарежете лука на полумесеци. Колкото по-едри са парчетата, толкова по-добре. При готвенето лукът омеква и парчетата се свиват. Задушете в половината мазнина, докато стане златист.

Извадете филийките и ги отцедете. Останалото мляко излейте. Сипете брашното в плоска чиния и го смесете с прясно смлян черен пипер. Овъргаляйте всяко парче дроб в него. Вместо бяло брашно може да използвате царевично или галета.

Сипете олиото в дълбока касерола и го загрейте. Щом температурата стане достатъчно висока, сложете парчетата дроб да се изпържат, като ги обръщате от всяка страна. Пържи се съвсем за кратко, като при разрязване трябва вътрешността му да е леко розов. След като дробът пусне малко от своя сос, добавете виното.

Поднесете с гарнитура от картофено пюре.

Към готовия дроб добавете лука. Овкусете със сол и разбъркайте добре. Преди да махнете от котлона добавете няколко малки парчета сланина за допълнителен аромат.