Рецепта на деня: Терин с кайма и бекон
В този съд французите са поднасяли супи и пастети
Терин е дума, която все повече навлиза в кулинарната терминология в нашата страна. Виждаме редица рецепти за терин, но какво всъщност означава?
Terrine е специфичен съд за готвене, който наподобява нашия гювеч, но за разлика от него, стените му са вертикални и има плътно затварящ се капак.
Всички вкъщи полудяха по тези картофени бомбички, правя ги за минути
В него французите са поднасяли супи и пастети, пише gotvach.bg.
Думата терин може да се отнася не само за съда, но и за рецепта, която е приготвена с кайма или едро нарязани съставки, която се сервира на стайна температура или студена. Ето един от безбройните варианти да приготвите терин:
Необходими продукти:
1 кг телешка кайма
8 ленти бекон
100 г спанак
4 яйца
75 г овесени трици
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 с. л. зехтин
5 с. л. кетчуп
2 с. л. горчица
1 с. л. кафява захар
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете на ситно лука и чесъна и ги запържете в сгорещения зехтин, докато станат прозрачни. Добавете към тях и почистения спанак. Разбъркайте се за няколко минути, колкото да омекне.
Свалете от котлона и прибавете каймата, горчицата, кетчупът, триците, яйцата, захарта, сол и черен пипер. Разбъркайте добре и изсипете тази смес в терина и отгоре покрийте с лентите бекон.
Завийте с алуминиево фолио и печете в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор за 45 минути. 15 минути преди да е готово ястието, отстранете фолиото, за да се получи хрупкава коричка.
Извадете от фурната, оставете да почине за няколко минути и нарежете на парчета. Поднесете със свежа салата.