Това е рецептата на века: Торта "Фереро Роше"
Пищна, шоколадова, богата торта, която дълго ще усещате на небцето си, след като сте опитали
Пищна, шоколадова, богата торта, която дълго ще усещате на небцето си, след като сте опитали.
Вкусни, нежни и ароматни кексчета с тиквички, свършват за минути!
Ако обичате съчетанието на шоколад с лешници, няма да сгрешите да си приготвите тази торта и да си подарите незабравимо усещане, пише tortichkablog.wordpress.com.
Необходими продукти:
за блатовете:
90 г масло на стайна температура
50 мл олио
80 г кафява захар
2 яйца
125 мл много гъст айран
80 мл сладкарска сметана
30 г какао
170 г брашно
щипка сол
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. бакпулвер
25 мл топла вода
за крема:
150 г масло на стайна температура
50 г пудра захар
400 г течен шоколад на стайна температура
150 г тъмен шоколад
200 мл сладкарска сметана
50г кристална захар
още:
125 г мини шоколадови вафли с лешници
за глазурата:
160 г млечен шоколад с натрошени лешници
40 мл сладкарска сметана
за украса:
60 г разтопен тъмен шоколад
лешници
бонбони „Фереро Роше“
Начин на приготвяне:
Включете фурната да се загрява на 180 градуса и си пригответе две тавички с диаметър 20см. Намазнете ги добре и покрийте дъната им с хартия за печене.
Разбийте маслото със захарта на пухкав крем. Добавете последователно олиото, двете яйца едно по едно,айрана и сметаната, като след добавянето на всеки продукт разбивате за кратко. В друга купа смесете добре брашното, какаото, солта, содата и бакпулвера и ги добавете към течните съставки.
Разбъркайте много добре. Накрая добавете водата и отново разбъркайте. Разделете сместа в двете тавички и ги печете, докато забита клечка в тях излиза суха и чиста (в моята фурна около 20-25 мин). Извадете ги и ги охладете добре. Ако са се образували издутини при печенето, ги заравнете с нож.
За крема разбийте на пухкав крем маслото с пудрата захар и добавете речния шоколад. Продължете да разбивате до пълно хомогенизиране. Разтопете на водна баня тъмния шоколад и го оставете настрана да се охлади малко.
През това време разбийте сметаната с кристалната захар на пухкав крем. Добавете към нея стопения шоколад и разбъркайте много добре, за да се смесят. След това смесете двата крема в един – масления и сметановия. Разбъркайте, докато се смесят много добре.
В тортена чиния поставете единия блат и го стегнете с ринг за торта, по стените на който има ацетатно фолио. Отгоре разпределете 1/2 от крема. Върху крема подредете цели вафлички с лешници и ги притиснете леко в крема. Отгоре разпределете половината от останалия крем и сложете втория блат. Притиснете го леко, за да прилегне добре. Върху блата разпределете последната част от крема. Приберете тортата в хладилника за 6-7 часа, най-добре за една нощ.
Освободете тортата от ринга и пригответе глазурата, като разтопите на водна баня шоколада с лешници и сметаната. Охладете я леко и залейте тортата така, че да се стече от глазурата по стените ѝ. Приберете я в хладилника до стягане на глазурата. След това украсете с натрошени лешници и бонбони "Фереро Роше".