Уникална баница с лапад
През Средновековието популярността на растението нараства и то все по-често се включва в приготвянето на ястия
Лападът е един от природните дарове на пролетта, който расте свободно у нас. Историята на това полезно растение може се проследи още от античността, пише "Труд".
Свекърва ми издаде тайната за сочно агнешко, всички у дома го обожават
Тогава за римските войски бил спасение срещу изгарящата ги жажда по време на военните походи. Самият Вергилий обявил, че лападът е задължителен за градината на редовия и порядъчен селянин, а Хораций го използвал доста често като слабително средство.
Ацтеките наричали лапада "atlinan", което означава "майка му е водата".
През Средновековието популярността на растението нараства и то все по-често се включва в приготвянето на ястия.
С годините в Западна Европа започват да се приготвят супи с лапад, както и изискани сосове, които се поднасяли с добре приготвени меса и рибни специалитети.
Печено агнешко бутче на бавен огън, топи се в устата
Вижте уникална рецепта за баница с лапад – полезна за здравето и изключително вкусна!
Необходими продукти:
• Точени кори – 500 гр.
• Сирене – 1 ч.ч.
• Пресен лук – 1 връзка
• Кисело мляко – 400 гр.
• Краве масло – 4 с.л.
• Сода за хляб – 1 ч.л.
• Лапад – 400 гр.
• Яйца – 4 броя
• Олио – ½ ч.ч.
• Джоджен – ½ ч.ч.
Измийте старателно листата от лапад като отстраните дръжките и жилата по средата на листото. Нарежете ги на ситно заедно с пресния лук и джоджена и задушете всичко в тигана с олиото.
Когато лападът се сготви, около 5-10 минутки, отстранете от котлона и изчакайте сместа да се охлади. След това към нея добавете 3 от яйцата и киселото мляко, в което предварително сте угасили содата за хляб. Накрая към плънката включете и натрошеното сирене.
Агнешко по стара френска рецепта - истинска наслада за сетивата
Намазнете тавата с маслото, най-добре квадратна, и редувайте по две кори с плънка като поръсвате със ситни парченца масло между слоевете.
Печете пролетната баница с лопуш в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 20 минути, след което намалете топлината на 170 градуса и печете още 10 минути, или докато баницата е напълно изпечена.