Уникални рецепти за сандвичи, подходящи за излет и пътуване (СНИМКИ)

На никой не му се готви, а и е късно да се поръчва храна - време е за сандвич с каквото има в хладилника. Предстои ви екскурзия или пътуване в планината - отговорът отново е сандвичи за из път. Правилно приготвена, тази простичка вкусоти, може да бъде много повече храна за пикник, тя е отлична идея за посрещане на гости или парти с колеги.

Изпробвайте която и да е от нашите рецепти и ще се уверите.


Източник: ThinkStock/Guliver

 

Сандвичи „Крок мадам“

8 филии бял хляб (с твърда кора)
4 яйца
400 мл прясно мляко
250 г сирене „Ементал“ (на слайсове)
200 г варена шунка (на слайсове)
70 г краве масло
4 с. л. дижонска горчица
2 с. л. брашно
2 щипки индийско орехче
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Брашното се запържва в 30 г масло, докато стане златисто. При непрекъснато бъркане се налива млякото. 

Щом сосът се сгъсти, се дърпа от огъня и се овкусява с индийско орехче, сол, черен пипер и 1 с. л. горчица.

Хлябът се запича на грил тиган. Всяка филийка се маже с масло и с останалата горчица.

Върху 4 от филийките се разпределя шунката, заливат се с половината от бешамела, покриват се с половината от сиренето и се запичат на грил програма във фурната. 

След това върху тях се поставят останалите филийки, намазват се с останалия сос и се покриват със сиренето. Запичат се отново. 

Яйцата се пържат в останалото масло, като се внимава жълтъците да останат рохки. Посоляват се. Сандвичите се поднасят с яйцата и със салата по избор.


Източник: ThinkStock/Guliver

Печени сандвичи със салам

1 багета
200 г салам 
200 г кашкавал
125 г краве масло 
2 стръка мащерка
4 стръка магданоз
2 стръка босилек
1/2 ч. л. риган
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Саламът се реже на кубчета. Кашкавалът се настъргва.

Босилекът, магданозът и мащерката се наситняват. Разбъркват се в мекото масло, заедно с ригана. 

Подправя се със сол и черен пипер. Отново се разбърква.

Багетата се нарязва на филии, които се намазват с ароматното масло. Поръсват се със салама и кашкавала. 

Филийките се подреждат една до друга, така че отново да се оформи цяла багета, която се завива стегнато с алуминиево фолио. Пече се 15 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. 

Изважда се, фолиото се разтваря и се запича за още 10 минути.


Източник: ThinkStock/Guliver

Сандвичи със салата от намачкан нахут

800 г нахут от консерва
80 г сусамов тахан
40 г белени тиквени семки
4 стръка керевиз
2 моркова
1 връзка пресен лук
1 скилидка чесън
сокът от 1 лимон
30 мл зехтин
сол на вкус за сандвичите:
120 г сушени домати (в зехтин)
8 филийки пълнозърнест хляб
1–2 бр. авокадо
4 листа салата „Айсберг“
2 с. л. лимонов сок
1 ч. л. сух чесън

Начин на приготвяне:

Керевизът и пресният лук се наситняват, а морковите се обелват и се настъргват на едро ренде. Чесънът се стрива на паста с малко сол. 

Тиквените семки се запичат на сух тиган, охлаждат се и се накълцват. Нахутът се отцежда, намачква се и се разбърква с лимоновия сок, тахана и сол на вкус. 

Прибавят се морковите, чесънът, керевизът, пресният лук, тиквените семки и зехтинът, и отново се разбърква. Авокадото се разполовява, костилката се отстранява, месестата част се изважда и се намачква. Овкусява се с лимоновия сок и сухия чесън. 

Филийките се мажат с авокадото. Сандвичите се оформят, като между две намазани филии хляб се поставят сушени домати, листа салата „Айсберг“ и салата от нахут. Режат се на триъгълници и се поднасят.


​​​​​​​Източник: ThinkStock/Guliver

Хрупкав постен сандвич

за хлебчетата:
1 1/2 ч. ч. брашно
1/2 ч. ч. царевично брашно
200 мл топло мляко
1/2 пакетче суха мая
1 с. л. зехтин
1 стрък розмарин
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
зехтин за намазване
брашно за размесване
за салатата:
1 домат
200 г замразен грах
2 моркова
2 стръка селари
1 червена чушка
1/2 зелена салата
150 г краве сирене
за дресинга:
130 г майонеза
100 г заквасена сметана
1 скилидка чесън
кората и сокът от 1/2 лимон
2 връзки магданоз
1 връзка босилек
1 стрък розмарин
1 ч. л. кориандър

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в малко от топлото мляко, заедно със захарта, и се оставя се да шупне.

В купа се смесват  двата вида брашно, солта, разбърква се и се добавя шупналата мая, останалото мляко, зехтина, червения пипер и нарязания наситно розмарин. Замесва се тесто и се оставя на топло, да втаса за около 30 минути, покрито с фолио за свежо съхранение.

След това се разточва върху набрашнен плот и от него се изрязват 10 правоъгълничета с големината на тостер (такъв, който се затваря).

Тостерът се загрява и се намазва със зехтин и тестените правогълници се пекат за 4–5 минути.

Доматът се нарязва на кубчета, като семената се почистват, моркова се настъргва, чушката също се нарязва на малки кубчета, а зелената салата се измива, подсушава се и се нарязва наситно. Стръковете селари се обелват от външната страна, и се нарязват натънко.

Грахът се бланшира за кратко в подсолена  вода, после се облива със студена вода.

Приготвя се дресинга като се разбъркат майонезата, сметаната, настърганата кора и сокът от лимона, нарязаните наситно магданоз, розмарин и босилек, сухия кориандър и чесънът – стрит на паста.

Всички зеленчуци и сиренето (без зелената салата) се овкусяват с него.

В плато се поставя плоския хляб отгоре се разпределя част от сместа, малко зелена салата, отново хляб, смес, зелена салата и се завършва с хляб.  Така се подреждат два сандвича с по пет питки. Режат се надве и се поднасят.


​​​​​​​Източник: ThinkStock/Guliver

Карфиолени сандвичи

1 глава карфиол
1 глава лук (шалот)
1 яйце
100 г сирене „Пармезан“
100 г сирене „Чедър“
1 с. л. краве масло
1/4 ч. л. суха мащерка
1/4 ч. л. сух риган
сол и черен пипер на вкус
за поднасяне:
сушени домати (в зехтин)
пресен магданоз  

Начин на приготвяне:

Лукът се наситнява. Карфиолът, без стеблото, се смила в блендер, докато се получат трохи. 

Маслото се загрява и лукът и карфиолът се готвят в него с щипка сол, докато омекнат и водата се изпари. Задушеният карфиол се охлажда. 

Разбърква се с белтъка от яйцето, настъргания пармезан, ригана, мащерката, сол и черен пипер. 

От сместа върху пергаментова хартия се оформят 4 квадратни филии с размер на страните около 6 см. 

Пекат се 25–30 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. След това леко се охлаждат. 

Върху двете филии се поставят ленти сирене „Чедър“. Запичат се във фурната за около 4 минути, докато сиренето се разтопи. 

Отгоре се слагат парчета сушени домати и листенца магданоз и се захлупват с друга филия.