Страните от Европейския съюз (ЕС) трябва да изпратя свои противоракетни системи, за да засилят украинската противовъздушна отбрана. Това заяви днес върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Освен това той предупреди, че Европа не може да разчита на САЩ, за да помага на Киев, съобщи Ройтерс.

Повече от две години след началото на пълномащабната руска инвазия Украйна се сблъсква с недостиг на боеприпаси, като от месеци жизненоважните средства от САЩ са блокирани от републиканците в Конгреса и ЕС не успява да изпрати навреме достатъчно боеприпаси, отбелязва Ройтерс.

„Имаме системи „Пейтриът“, имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война“, заяви Борел пред репортери по време на срещата на външните министри на Г-7 на италианския остров Капри.

„В противен случай енергийната система на Украйна ще бъде разрушена, а никоя страна не може да води борба, без да разполага с електричество", допълни той.

Украинската ПВО е ключов въпрос за министрите, събрали се в Италия, след вчерашния германски призив към Европейския съюз и НАТО да предоставят повече помощ за Киев.

„Сигурен съм, че ще направим това, но трябва да стане по-бързо“, заяви Борел, като изрази съжаление за „вътрешната политика“ в САЩ, която забавя толкова необходимата помощ за Украйна в размер на близо 61 милиарда долара.

„Не можем да разчитаме единствено на САЩ. Трябва да поемем отговорност и да престанем да говорим, че САЩ ще го направят“, заяви той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук