На 23 февруари 2024 година бе унищожен руски разузнавателен самолет А-50У почти със сигурност от ракета земя-въздух, докато летеше южно от Азовско море над руския Краснодарски край.

Както отбелязват от Британското разузнаване в последния си доклад относно ситуацията в Украйна в социалната мрежа X, има малки шансове руснаците по погрешка да са свалили собствения си самолет, опитвайки да го защитят, пише "Фокус".

Това е вторият унищожен А-50 за два месеца. Според британското разузнаване Русия е започнала да лети с A-50 над Азовско море едва през ноември 2023 г. А на 14 януари 2024 г. Украйна успешно атакува А-50 в района. Това принуди руските политици да помислят за по-безопасни зони за експлоатация на самолетите.

"Този последен украински успех демонстрира продължаващата неспособност на Русия да защити ценни авиационни активи. Това поставя под въпрос ефективността на руските авиационни планове за действие", се казва в съобщението.

В същото време руските ВВС ще могат да компенсират загубата на А-50, тъй все още разполагат със седем останали такива бойни самолета. Въпреки това, загубата на два опитни специализирани екипажа за два месеца вероятно ще натовари допълнително и ще изтощи останалите сили, ако те искат да поддържат устойчиви операции.

"Вероятно руските военновъздушни сили отново ще обмислят използването на други оперативни локации, но Украйна демонстрира способност да се адаптира бързо и продължава да представлява заплаха“, посочват от Британското разузнаване.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук