През последните седмици руските сили осъществиха пълзящ напредък през руините на Маринка, град в Донецка област.

Сега Русия вероятно контролира по-голямата част от застроената територия. Украинските сили обаче продължават да контролират части от територия в западния край на града, пише в ежедневния доклад на разузнаването на британското министерство на отбраната, резюме от който е публикувано в социалната мрежа Х.

Маринка е на фронтовата линия от 2014 г. С предвоенно население от 9000 души, тя е напълно разрушена -по-голямата част от сградите са превърнати в развалини.

Подновените усилия на Русия срещу Маринка са част от есенната офанзива на Русия, която дава приоритет на разширяването на контрола на Москва върху останалите части на Донецка област, която много вероятно все още да е една от основните военни цели на Кремъл.

На 2 декември според Ройтерс неофициалният руски блогър Рибар е коментирал снимка, разпространена в социалните мрежи, на която се вижда как руски сили издигат националното знаме в югозападната част на града.

По негови думи украинските сили задържат контрола над други части на Маринка.

"Въпреки това, ако информацията за движението на руските войски на юг е точна, отстъплението на врага е въпрос на малко време", отбелязва той.

Украински потребители в социалните мрежи потвърдиха тогава напредъка на Русия, но цитираха войници, които отричат войските на Москва да контролират целия град.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук