"Четиримесечната битка за Авдийвка вероятно достига своята кулминация, тъй като украинският гарнизон в разрушения град, само на 8 км северозападно от окупирания от Русия Донецк в Източна Украйна, е с изчерпани боеприпаси, пряко следствие от спирането на помощта от страна на подкрепящите Русия републиканци в Конгреса на САЩ, и руската пехота навлиза в града от север и юг, застрашавайки снабдителните линии на гарнизона", пише Forbes, цитирано от Фокус.

Това е болезнена загуба за Украйна - първото голямо селище, което тя губи от Русия от близо година насам, но като победа тя е потенциално още по-болезнена за Русия. Завладявайки няколко квадратни километра разрушен и обезлюден градски терен, Кремъл е пожертвал почти точно цяла механизирана дивизия с танкове.

Както посочва анализатор на отворени източници, преди разпадането на Съветския съюз една мотострелкова дивизия от 10 000 души на хартия е разполагала с 220 танка. Руската армия все още в голяма степен се придържа към съветския начин на конструиране на силите.

От атаката срещу Авдеевка в началото на октомври руските 2-ра и 41-ва комбинирана армия са загубили 214 танка, които е преброил анализаторът. Предимно Т-72 и Т-80, но и няколко високотехнологични Т-90. Междувременно украинските военни формирования във и около Авдеевка са загубили само 18 танка.

Загубите на руски танкове само около Авдеевка възлизат на потенциално повече от една десета от всички танкове, с които разполагат руските сили в Украйна.

Руснаците не могат да обвиняват за съотношението на загубите от 12 към 1 украинците, че не са използвали танкове в отбранителната си кампания в Авдийвка: украинците наистина използваха танкове, включително някои от най-добрите си германски Leopard 2A6, преди да ги разпределят към бригада, която държеше линията около Кременная, на 80 км северно.

Руснаците не могат да изтъкнат и традиционното предимство на вкопания защитник пред открития нападател. Исторически погледнато, нападателят трябва да очаква да понесе три пъти повече загуби от защитника.

Не, украинците просто победиха руснаците с мини, артилерия, дронове, ракети и старомоден огън от пушки от укрепени позиции. И те го направиха, въпреки постепенното изчерпване на боеприпасите, след като републиканците спряха помощта на САЩ за Украйна от октомври.

Загубвайки четири пъти повече танкове, отколкото очакваха да загубят, руснаците попаднаха в капан на изтощение. Те може да превземат това, което е останало от Авдеевка, но ако украинският гарнизон се оттегли сега, руснаците ще завладеят руините на цената на хора и оборудване, които вероятно няма да могат да възстановят много бързо и вероятно не без да забавят темпото на операциите на други места фронтът от 965 км на 23-месечната по-широка война на Русия срещу Украйна.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук