Военновъздушната база "Долгинцево" на украинските ВВС е една от най-уязвимите бази в Украйна. Разположена близо до Кривой Рог, само на 45 мили от фронтовата линия в Южна Украйна, базата е в обсега на най-добрите руски безпилотни самолети "Лансет", пише Forbes.

Откакто версията на "Лансет" с увеличен обсег на действие - така нареченият "Продукт 53" - дебютира през август, безпилотните самолети атакуват "Долгинцево" на всеки няколко седмици, като се целят във всички военни самолети, паркирани на открито на пистите на базата.

За девет месеца "Лансетите" са поразили най-малко четири самолета в Долинчево: два Микоян МиГ-29 и два Су-25. Първите два удара през есента на миналата година изненадаха украинските военновъздушни сили и взривиха двойка МиГ-ове. Третият удар, през ноември, привидно порази нелетящ прикриващ Сухой.

Но какво е оправданието на украинските ВВС за очевидно летящия Су-25, който "Лансет" удари във вторник (11 юни) или малко преди това? Видеозапис, предаден от високо летящ руски разузнавателен дрон, показва как един от 25-килограмовите "Лансет"-и се насочва към паркирания Су-25 и го разкъсва на парчета. Няма индикации, че Сухой е бил примамка, пише "Фокус".

Украинското правителство знае, че има проблем с противовъздушната отбрана. Още миналия месец украинският президент Володимир Зеленски заяви, че противовъздушната отбрана е "най-големият дефицит" на страната му. Бригадите на украинските военновъздушни сили контролират въоръжените с оръдия отбранителни батальони, но тези оръдия с къс обсег не могат да заменят напълно ракетните установки с по-далечен обсег.

Неслучайно миналия месец Нидерландия организира спешни действия за доставка на повече радари и ракетни батерии за Украйна - усилия, които най-накрая се отплащат с нови доставки на американски Patriot и германски батерии за противовъздушна отбрана IRIS-T.

В зависимост от начина, по който украинските военновъздушни сили използват тези нови системи, "Долгинцево" може да се възползва от по-добра защита - и то скоро. Междувременно украинските екипажи може би ще искат да избягват базата.