По време на Втората световна война японските сили често прибягват до атаки с използването на "човешки вълни“, които имат за цел да шокират противниците им. Този вид тактика се нарича "банзай“ и руските войски в Украйна също я използват, отбелязват в редакцията на американското списание Forbes.

Единствената разлика е, че на украинците им свършват боеприпасите, тъй като републиканците в Конгреса на САЩ продължават да блокират американската помощ за Киев.

"Месните атаки“ не са нещо ново в мащабната война на Русия срещу Украйна, но тактиката се развива. Предвид отчайващия недостиг на артилерийски боеприпаси, руснаците залагат, че последователните вълни от войски в бойни машини на пехотата биха могли да изтощят огневата мощ на войските на Киев по-бързо, отколкото украинците могат да изтощят руската сила.

Украинският Център за отбранителни стратегии (ЦОС) докладва за модерни тактики на "банзай“ в битките западно от Бахмут, пише "Фокус".

"Ударна група, състояща се от 100-200 души на 8-12 бойни машини на пехотата, бързо напредва към предната линия на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и започва атака. Поради липсата на боеприпаси, част от ударната група достига целта и влиза в битка. В същото време друга щурмова група бързо напредва към зоната на бойните действия.

Тази тактика позволява непрекъснато увеличаване на усилията, но води до значителни загуби на противника. До 60% от бронираните машини в една атака и до половината от личния състав.Това води и до увеличаване на загубите в подразделенията на ВСУ, което е критично за тях“, обясняват от ЦОС.

Тези "банзай“ атаки струват скъпо на руснаците и обясняват защо те губят около 800 войници на ден, твърдят от Министерството на отбраната в Киев. И защо руснаците са отписали или изоставили 19 бойни машини на пехотата и бронетранспортьори само за последните два дни.

През първите две години на войната руснаците губят средно около 80 бойни машини на пехотата и бронетранспортьори на месец. Но в последно време губят стотици само за месец. Това е изтощение, което дори руснаците, с техните големи запаси от годините на Студената война, не могат да издържат много дълго.

Кремъл разполага с достатъчно бойни машини на пехотата, за да води тежки битки още една година. След това руските войски ще трябва да търсят други начини за борба. Но в краткосрочен план модерните "банзай“ атаки, колкото и скъпи да струват на руснаците, работят, обобщават от редакцията.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук