Сателитни изображения показват, че руските десантни кораби "Азов" и "Ямал" не са унищожени, пише Le Figaro, цитирано от Фокус бг.

В събота (23 март) Украйна изстреля залп от крилати ракети Storm Shadow или SCALP срещу Кримския полуостров, където се намира главната черноморска военноморска база на Русия в Севастопол.

По този повод украинските военновъздушни сили, които разполагат с изтребители-бомбардировачи, способни да използват тези оръжия британско и френско производство, обявиха, че "успешно са поразили" два руски десантни кораба клас "Ропуча" - "Азов" и "Ямал".

Според украинското военно разузнаване последният дори е бил "критично повреден". 

В последствие много украински акаунти дори обявиха в X, че двата десантни кораба са били "унищожени".

На този етап това твърдение изглежда не е потвърдено от публикуването на първоначална сателитна снимка на военноморската база в Севастопол от 24 март.

На изображението се виждат два кораба от клас "Ропуча": единият от тях изглежда е ескортиран към плаващ кей, но няма видими повреди - със сигурност е ескортиран от пристанищни влекачи, но това е стандартна маневра в такива случаи - докато вторият изглежда е закотвен до кея, отново без видими повреди. От друга страна, се появяват черни следи - като от изгоряло място, но върху самия кей, а не върху кораба.

Според Киев при нападението може да е пострадал още един руски кораб. "Подозираме, че е много вероятно да е бил повреден и "Иван Хурс", заяви говорителят на украинските военноморски сили Дмитрий Плетенчук във вторник, 25 март.

За разлика от двата десантни кораба, които са стари, тъй като са въведени в експлоатация през 1988 г. и 1990 г., "Иван Хурс" е скорошен разузнавателен кораб, който се присъедини към руския флот през 2018 г. Но и в този случай на този етап няма независима информация, която да потвърди или отрече, че той е бил ударен.

През май 2023 г. украинците вече обявиха, че корабът е бил "повреден " или дори "унищожен" от атака на морски дрон. В продължение на няколко месеца обаче многобройни сателитни снимки показваха кораба без видими повреди.

Следователно резултатът от нападението в събота все още изисква условното. "Въпреки това, което казват украинските военновъздушни сили и военното разузнаване, не можем да смятаме, че някой от (двата) "Ропуча" е особено повреден или унищожен, докато не получим малко повече доказателства", обобщава например Ukraine Control Map, един от OSINT (анализатори на отворени източници) акаунтите, които следят войната в Украйна.

В актуализирана информация Главното разузнавателно управление (ГРУ) към Министерството на отбраната на Украйна посочва, че корабът "Ямал" е бил ударен.

"Според украинското военно разузнаване характерът на щетите по кораба "Ямал" е критичен: дупка в горната палуба го е накарала да се преобърне на десния борд", се допълва в съобщението.

"Окупаторите непрекъснато изпомпват вода от повредения кораб, който е участвал в анексирането на Крим".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук