Британското разузнаване заявява, че Русия е постигнала малък напредък на запад от Авдеевка през последните седмици и поддържа числено предимство, като е в състояние да поеме загуби в жива сила и техника. Това посочва британското разузнаване в доклада на министерството на отбраната на Великобритания, публикуван в социалната мрежа Х (Twitter). 

"Руските сили продължават постепенно да напредват на запад от Авдеевка. В края на март те почти със сигурност поеха контрола над две села Тоненкое и Орловка и продължават да напредват към други в района. Русия продължава да атакува няколко други точки на фронтовата линия, но постигна малък напредък през последните седмици", се посочва в доклада на британското ведомство.

"Русия поддържа значително предимство в конфликта, изпреварвайки Украйна по количество боеприпаси и оборудване. Русия набира около 30 000 души в армията всеки месец и най-вероятно ще може да поеме загубите и да продължи атаките, насочени към изтощаване на украинските сили", се допълва още.

Междувременно граничарите на украинската гвардейска настъпателна бригада „Стоманен кордон“ издигнаха синьо-жълто знаме над селищата Шабелное, Песчаное и Дегтярное. Това съобщи Държавната гранична служба на Украйна в Telegram. Според ведомството, става дума за „сива зона“, близо до руската граница.

„Тези селища в Харковска област се намират близо до държавната граница с Руската федерация в така наречената „сива зона“, се казва в изявлението.

Отбелязва се също, че територията на унищожените села е плътно минирана и поради постоянните вражески обстрели е необитаема.

 

Граничарите отбелязват, че контролират района и по този начин напомнят на врага, че това е украинска земя и мястото му не е там.
През ноември 2023 г. украинските граничари издигнаха украинския флаг и на ГКПП "Бударки" на границата с Руската федерация, припомня УНИАН.

Тогава Държавната гранична служба съобщи, че граничари от настъпателната бригада "Стоманен кордон", въпреки постоянните обстрели, са влезли на територията на ГКПП "Бударки" в Харковска област и са издигнали синьо-жълт флаг на най-високата кула в околностите.

Държавната служба за охрана на границата отбелязва, че този контролно-пропускателен пункт се намира директно на държавната граница и не работи след пълномащабното нахлуване на Руската федерация.

ГКПП "Бударки" се намира в Харковска област на границата с Русия. От руска страна, в Белгородска област, на границата има ГКПП Тишанка.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук