Администрацията на Джо Байдън е все по-загрижена, че Владимир Путин набира достатъчно власт, за да промени траекторията на войната и евентуално да преобърне някогашната мрачна перспектива. И двете страни може най-накрая да преминат към договорено прекратяване на огъня и да замразят войната според корейския сценарий, пише The New York Times, позовавайки се на западни служители. 

"В администрацията на Байдън нараства усещането, че следващите няколко месеца могат да се окажат решаващи, тъй като в един момент двете страни най-накрая могат да преминат към договорено прекратяване на огъня, примирие, подобно на това, което сложи край на активните военни действия в Корея през 1953 г. или просто до замразен конфликт", пише NYT.

Руските войски започнаха нова офанзива близо до втория по големина град в страната, Харков, принуждавайки Украйна да отклони вече изчерпаните си войски, за да защити територията. И продължилият месеци дебат във Вашингтон дали да предостави на Украйна пакет от оръжия и боеприпаси създаде празнина, от която Русия очевидно се възползва.

Американските служители са уверени, че много от тези руски печалби могат да бъдат обърнати, след като потокът от нови оръжия бъде напълно отворен, най-вероятно някъде през юли. Но те не смеят да предвидят къде ще се водят военните действия след няколко месеца или дори години.

Американски служители заявяват, че президентът Байдън продължава да отхвърля предположението на френския президент Еманюел Макрон, че може да е необходимо разполагането на западни войски в Украйна.