Изкуственият интелект (ИИ) ще помага при разминирането на украинските територии. Министерството на икономиката е подписало съответното споразумение с технологичната компания Palantir. Това съобщи пресслужбата на министерството.

Отбелязва се, че компанията Palantir е специализирана в анализа на големи обеми от данни. С подкрепата на нейните специалисти и технологии Украйна се надява да дигитализира и автоматизира операциите по хуманитарно разминиране.

Очаква се също така да се използва "асистент, базиран на платформа за изкуствен интелект" от Palantir, за вземане на решения при противоминни действия.

"Например (асистентът, базиран на изкуствен интелект) ще може да съветва, като се имат предвид всички данни, как най-ефективно да се разчисти даден район - като се използват нови техники за разминиране, например дронове, или като се използват традиционни методи. Крайната цел е районът да бъде разчистен по-бързо и на по-ниска цена", обясни министерството.

Мощни експлозии край Кримския мост! Украйна модифицира дронове за атаки по...

Както УНИАН писа, в момента Харковска, Донецка и Херсонска области са най-силно минираните територии в Украйна. За да се реши този проблем, броят на пиротехническите подразделения в Украйна непрекъснато нараства. Днес става въпрос за повече от 340 изчисления, които наброяват почти 1900 души.

Също така се разбра, че една от важните области на сътрудничество между Украйна и страните партньори е хуманитарното разминиране. Вече съществува цяла "Коалиция за разминиране", към която наскоро се присъедини по-специално Унгария.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук