Украинският президент Владимир Зеленски отхвърли идеята на френския президент Еманюел Макрон за олимпийско примирие за игрите в Париж.

Както каза президентът в интервю за AFP, това ще даде предимство на Москва, защото тя може да премести войските и артилерията си.

„Вече имахме прекратяване на огъня. Но то не сработи с този враг. Освен това има рискове, кой ще носи отговорност, че по време на прекратяването на огъня техните сили няма да се приближат до нас?

Прекратяването на огъня не пречи на техниката да се приближи до нас и след това те да започнат настъплението си. 

Тоест, не разбирам детайлите. За мен засега това звучи като вяла работа", каза Зеленски. 

"Олимпийското примирие в Украйна" - какво се знае

По-рано френският президент Еманюел Макрон заяви, че очаква да се споразумеят за прекратяване на огъня в Украйна и Газа по време на летните олимпийски игри. Той разчита на съдействието на различни партньори в това, по-специално на китайския лидер Си Дзинпин.

В същото време, както The Guardian съобщи, Кремъл отхвърли идеята , заявявайки, че е забелязал, че Украйна „използва такива идеи, такива инициативи, за да се опита да прегрупира, да се опита да се превъоръжи“.

Зеленски сподели прогноза: Офанзивата в Харковска област може да е „първата вълна“  

Украинският президент Владимир Зеленски заяви, че настъплението на руските войски в района на Харков може да бъде само „първата вълна“, последвана от други.

Той оцени ситуацията в региона като „контролирана“, но „нестабилизирана“. Това заяви държавният глава в интервю за АФП.

Зеленски каза, че руснаците са успели да напреднат между 5 и 10 километра по североизточната граница, преди да бъдат спрени от украинските сили.

„Трябва да бъдем трезви и да разберем, че те навлизат по-дълбоко в нашата територия, а не обратното, и това все още е тяхното предимство.

Говорейки в Китай, руският президент Владимир Путин каза, че няма планове да превзема Харков, а само преследва целта за създаване на „зона за сигурност“.

Зеленски обаче отбелязва, че руските сили „искат да атакуват“ града, въпреки че разбират, че това ще бъде „много трудно“.

„Те разбират, че имаме сили, които ще воюват дълго време“, обясни украинският лидер.

Той също така успокои, че Русия няма достатъчно сили за „пълномащабна атака срещу столицата, каквато имаше в началото на инвазията“.

Офанзива в района на Харков

Както съобщи Генералният щаб, в харковското направление имаше два опита на противника да пробие отбраната на украинските войски в направленията Глубокое-Липци, Бугруватка-Старица.

Ситуацията е овладяна от силите за отбрана. Украинските защитници в определени райони провеждат щурмови действия с цел подобряване на тактическата обстановка, а също така извършват прочесване. В района на град Волчанск украинските подразделения засилват отбраната си с цел подобряване на тактическата обстановка“, отбелязват те.

Украинските въоръжени сили са прехвърлили резерви в Харков , включително части от други посоки на фронта, където също се водят боеве. Украинската отбрана опасно изтънява, пише BBC.

Зеленски: Нуждите на Украйна от системи за противовъздушна отбрана са покрити само на една четвърт

На Украйна критично й липсват системи за противовъздушна отбрана. Едва една четвърт от нуждите ѝ са задоволени.

Това заяви украинският президент Владимир Зеленски в интервю за AFP. Според него Руската федерация може да атакува украинската територия с всякакви оръжия, тъй като Украйна има само „около 25 процента от това, от което се нуждаем“, за да защитим небето.

„Това е най-голямото предимство, което Русия има. Не можем да направим нищо с техните системи, които се намират на руска територия, с помощта на западни оръжия“, отбеляза президентът.

Зеленски подчерта, че за да има паритет във въздуха, Украйна се нуждае от 120-130 модерни самолета. Според него флотът трябва да се състои изцяло от F-16.