Украинският президент Володимир Зеленски изрази специалната си благодарност към председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, Бойко Борисов и Кирил Петков в личния си профил в социалната мрежа "Х" преди минути.

Държавният глава на нападната от Русия страна посочва:

"Благодарен съм на българския парламент за повторното потвърждаване на доставката на БТР-и за Украйна, както и на новия пакет военна помощ. 

Благодаря на политическите лидери Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков. 

С това решение ние укрепваме нашата Европа и защитата на свободата", написа Зеленски в профила си в социалната мрежа "X". 

Пеевски бе един от първите политици, с когото Зеленски разговаря при посещението си в нашата страна на 6 юли тази година. Тогава той получи подкрепа от политика от ДПС и увереност, че нашата държава е съпричастна с украинския народ.

Парламентарната група на ДПС, която се е доказала като проатлантичека партия, стои твърдо зад Зеленски в отстояването на националния суверенитет на Украйна. 

БЛИЦ припомня, че днес депутатите извънредно приеха решение, внесено от Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков. То е страната ни да дари на Украйна неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип.  

Решено: Даваме ракети по спешност на Украйна, искаме от НАТО да ни пази с ПВО

Решението беше подкрепено от 147 депутати от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. 55 от "Възраждане" и БСП гласуваха "против", както и 1 от "Има такъв народ" (ИТН), а останалите 6 от ИТН се въздържаха.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук